22 artikelen

 • detail van een tactiele kaart van het Musis Sacrum in Arnhem en omgeving
  Innovatieve tactiele kaarten vergroten onafhankelijkheid en inclusie
  Topografische kaarten zijn ook voor mensen die slechtziend of blind van groot belang. En niet alleen om de weg te vinden. Samen met het Kadaster, Esri en Stichting Accessibility werkte Dedicon aan nieuwe, innovatieve kaarten. Een award-winning project!
 • Suzan (blind) verkent verschillende voelbare replica's in kasteel Helmond
  “Toegankelijkheid? We gaan voor goud!”
  Sinds anderhalf jaar zet Museum Helmond fors in op toegankelijkheid. Want het museum vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen, ook mensen met een beperking. Dedicon maakte voor het museum verschillende voelbare replica's en 3D-modellen.
 • Schoolkinderen op de rug gezien, met rugzakken op, rennen weg.
  Naar een inclusiever Nederland
  Met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen in 2023 doet Dedicon een aantal voorstellen die bijdragen aan toegankelijke informatie, producten en diensten in het algemeen en gelijke kansen voor scholieren met een visuele of andere leesbeperking in het bijzonder.
 • groep jonge mensen lachen terwijl ze op laptop kijken in een werkkamer
  Inclusie, wat betekent dat eigenlijk?
  Inclusie, wat is dat? Wat betekent een inclusieve samenleving? En inclusief onderwijs? En wat heeft toegankelijke informatie daarmee te maken?
 • logo van het DAISY Consortium
  DAISY Consortium
  Samen met 150 partners in het DAISY Consortium speelt Dedicon een belangrijke hoofdrol op het internationale podium van toegankelijk publiceren. Dedicon-directeur Maarten Verboom is voorzitter van het DAISY Consortium.
 • blinde man beluistert zijn smartphone op een bankje in een park
  Uitvoering van het VN Verdrag Handicap
  Dedicon heeft een handreiking geschreven met aandachtspunten en voorstellen voor de verdere uitvoering van het VN Verdrag Handicap in 2021-2025.
 • drukwerk in braille met daarbovenop een bril
  Braille autoriteit
  Dedicon print braille volgens de Nederlands-Vlaamse braillestandaard. Een eenduidige standaard die de Braille Autoriteit heeft ontwikkeld.
 • Twee paar handen bij een laptop. Een hand wijst op beeldscherm
  Toegankelijke website: hoe dan?
  Bij de invoering van de nieuwe huisstijl lanceerde Dedicon, voorvechter van toegankelijke informatie, ook een nieuwe website. Een toegankelijke website. Want we willen nu eenmaal het juiste voorbeeld geven.
 • meisje wijst met afstandsbediening naar televisie
  Mediawet: brief aan Eerste Kamer
  Ieder(in), Bartiméus Fonds en Dedicon vroegen, samen met belangenorganisaties en kennis- en expertiseorganisaties van mensen met een beperking en ouderen, de Eerste Kamer om de wijziging van de Mediawet te toetsen aan het VN-verdrag Handicap.
 • twee dames werken samen met laptop in een kantoor
  Toegankelijkheid: veel winst te behalen
  Hoe ver staan we met toegankelijkheid van tekst en beeld? Er valt nog veel winst te behalen, concludeert Hans Beerens, manager Toegankelijkheid bij Dedicon. En die winst is er voor iedereen, niet alleen voor mensen met een beperking.
 • detail van twee dames die een overeenkomst tekenen aan tafel
  Manifest gemeenten in braille en audio
  Gemeenten die het Manifest Iedereen doet mee! ondertekenen kunnen vanaf nu een uniek braille exemplaar bestellen. Dedicon produceert het Manifest in braille en middels een QR code is audio beschikbaar gemaakt. Over inclusief gesproken.
 • portret Otwin van Dijk
  ‘Toegankelijkheid is vooral een kwestie van Hoe’
  Wat is er nodig om een écht toegankelijk Nederland te maken? En wat moeten of kunnen gemeenten doen? Aan het woord is Otwin van Dijk, burgemeester van Oude IJsselstreek en fervent voorvechter van toegankelijkheid.
 • twee tienermeiden met mutsjes zitten op een skateboard
  Naakt naar school gaan is geen optie
  We leven in een beeldcultuur. Beeld is een leidend principe in onze samenleving geworden. Visualisaties helpen onze abstracte wereld betekenis te geven. Maar wat moet iemand die blind of slechtziend is hiermee?
 • Hector Minto presenteert tijdens de Better Together conferentie
  Better Together conference
  Hoe kan technologie de wereld van mensen met een visuele beperking kan vergroten? Dat was de centrale vraag tijdens de Better Together conferentie. Beeldherkenning, spraaktechnologie, autonoom rijdende voertuigen, 3D-printing, domotica, ibeacons en robotassistenten kwamen allemaal aan bod.
 • Hand die stembiljet in een verzamelbox stopt
  Toegankelijke verkiezingen
  Tweede Kamerverkiezingen, Europese, provinciale of gemeentelijke verkiezingen? Met kandidatenlijsten en stemlijsten in braille, grootletter of audio zorgt Dedicon ervoor dat iedereen zelfstandig kan stemmen. Ook als je blind of slechtziend bent!
 • bezoekers bewonderen objecten in het Verzetsmuseum Amsterdam
  RAAK Stimuleringsprijs
  Met de RAAK Stimuleringsprijs hopen de initiatiefnemers musea te inspireren om hun collecties toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De hoofdprijs van de RAAK Stimuleringsprijs omvat een geldbedrag en advies om een toegankelijke tentoonstelling voor slechtzienden en blinden te realiseren.
 • Blinde en slechtziende museumbezoekers luisteren naar de rondleider en betasten een object, vergelijkbaar als in het schilderij waar ze voor staan.
  Fries Museum: focus op inclusieve kunstbeleving
  Het Fries Museum timmert meer en meer aan de weg als het gaat om toegankelijkheid en inclusie. Zo besteed het museum extra aandacht aan bezoekers met een visuele beperking. En die smaakt naar meer!
 • man met koptelefoon in Rembrandthuis voor een groepsportret door Ferdinand Bol
  Kunst toegankelijk maken voor blinden en slechtzienden
  Kunstwerken als De Zonnebloemen van Van Gogh, Het melkmeisje van Vermeer, Rembrandts Nachtwacht. Daar heeft iedereen wel een beeld van. Of toch niet? Hoe maak je je kunstcollectie toegankelijk voor mensen die niet (goed) kunnen zien?
 • Twee handen tasten een brailleleesregel af. Op de brailleleesregel staat een toetsenbord
  Naar een gepersonaliseerd braille?
  Braille blijft onmisbaar, ook in de toekomst. Maar welk braille? Is er straks nog wel een braillestandaard (nodig)? In deze blog werpt braille-expert Dorine in ’t Veld een blik op de toekomst. Met speciale aandacht voor de jongeren.