Toegankelijke verkiezingen

Stemmen is een mensenrecht. Voor iedereen.

Tweede Kamerverkiezingen, Europese, provinciale of gemeentelijke verkiezingen. Iedereen die stemgerechtigd is, mag zijn stem uit brengen. Het recht om te stemmen is namelijk een mensenrecht. Volgens de Kieswet moeten stembureaus dan ook toegankelijk zijn voor alle bezoekers. Maar wat als je een visuele beperking hebt?

Toegankelijke Stemwijzer 

Iedereen die 18 jaar of ouder is mag stemmen. Maar op welke partij? Om die keuze te kunnen maken zul je je eigen standpunten met die van de kiesbare politieke partijen moeten vergelijken. Ook wie blind of slechtziend is wil een afgewogen keuze kunnen maken. Zo heeft Dedicon voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en het Waterschap in 2019 de Stemwijzer toegankelijk gemaakt. En uiteraard is een toegankelijke stemwijzer voor landelijke verkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen van belang.

Kandidatenlijsten en stembiljetten

De dag van de verkiezingen. Eenmaal de afweging gemaakt, al dan niet met een vergelijkingstool als de Stemwijzer, is het slechts een kwestie van de juiste naam op de kandidatenlijst zoeken en je stem uitbrengen. Elektronisch stemmen via computer of een bolletje inkleuren met rood potlood. Op welke manier het ook gebeurt, het stemmen moet zodanig zijn geregeld dat iedereen zelfstandig zijn of haar stem kan uitbrengen. Daarom heeft Dedicon in opdracht van Paragon Group (voorheen PostNL) en Royal Joh. Enschedé inmiddels al honderden kandidatenlijsten en stembiljetten toegankelijk gemaakt. Voor gemeenten en waterschappen, als ook voor de Europese verkiezingen hebben de experts van Dedicon kandidatenlijsten omgezet naar alternatieve leesvormen. De kandidatenlijsten zijn onder andere in braille, grootletter, audio en in elektronische vorm beschikbaar gemaakt.

Kandidatenlijsten in braille

Dedicon gebruikt geavanceerde machines en hoogwaardig braillepapier en produceert 4 miljoen braillepagina’s per jaar. De kandidatenlijsten in braille worden geprint op dubbelzijdig braillepapier. De lijst wordt voorzien van een sticker met daarop de titel van de kandidatenlijst in gedrukte tekst. 

Kandidatenlijsten in grootletter

Met een kandidatenlijst in grootletter kan iemand met een visuele beperking stemmen zonder daarbij afhankelijk te zijn van ingewikkelde apparaten of grote beeldschermloepen. De grootletter kandidatenlijsten worden geleverd op A3-papier, dubbelzijdig bedrukt in een duidelijk leesbaar lettertype. 

Kandidatenlijsten in audio

Uw kandidatenlijst in audio voor iedereen beschikbaar? De kandidatenlijst wordt in onze professionele studio’s ingesproken en als MP3-bestand of als Daisy-CD geleverd. Het audiobestand is geschikt voor de gemeentewebsite of andere online kanalen.

Volwaardig meedoen

Dedicon gelooft in een samenleving waarin iedereen volwaardig moet kunnen participeren. Waarin niemand mag worden uitgesloten en iedereen gelijke kansen heeft. Toegankelijke kandidatenlijsten en stembiljetten zijn hiervan een prachtig voorbeeld. Niet alleen geschikt voor blinde en slechtziende stemgerechtigden, ook voor mensen met dyslexie. Overheden kunnen deze lijsten en stembiljetten eenvoudig laten produceren bij Dedicon. En met slechts één telefoontje zijn ze in een mum van tijd geregeld. Zo geven gemeenten, provincies en waterschappen invulling aan het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap.

Video: Tijdens de Europese verkiezingen op 20 maart 2019 had Grave een primeur; mensen met een visuele beperking konden voor het eerst zelfstandig stemmen. Onze geluidstechnicus Theo was een van de gelukkigen.

Of het nu gaat om Europese verkiezingen, landelijke Tweede Kamerverkiezingen, verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen of om de gemeentelijke verkiezingen, Dedicon zorgt ervoor dat blinden en slechtzienden zelfstandig kunnen stemmen. 

Meer informatie over toegankelijke verkiezingen

Publicatiedatum: 22 april 2022 Laatste update: 1 year geleden