DAISY Consortium

Internationale samenwerking voor toegankelijk publiceren

Dedicon is niet alleen in de wereld als het gaat om het ontwikkelen van oplossingen toegankelijke informatie. Een leidende rol hebben we wel degelijk. Met de aanstelling van directeur Maarten Verboom als voorzitter van het gerenommeerde, internationale DAISY Consortium speelt Nederland een hoofdrol op het internationale podium van toegankelijk publiceren.

Het DAISY-project ontstond begin jaren ’90 uit ontevredenheid met het systeem voor audioboeken en braille: voor gevorderde gebruikers was het lezen van traditionele audioboeken te tijdrovend. Hierop is een consortium gevormd dat een alternatief moest ontwikkelen en bibliotheken voor audioboeken kon helpen overschakelen op toegankelijke, digitale boeken. Dit leidde in 1996 tot de oprichting van het DAISY Consortium, waarbij DAISY staat voor Digital Accessible Information System.

Inmiddels is DAISY een gerenommeerde, internationale standaard geworden. Het consortium is zelf uitgegroeid tot een internationale ledenorganisatie. Meer dan 150 partners uit de hele wereld zetten zich in om toegang tot tekst en beeld te realiseren voor mensen met een leesbeperking. Speerpunten waar het Consortium de komende jaren verder aan zal werken zijn het creëren van bewustwording, het implementeren van toegankelijke standaarden en het wereldwijd ondersteunen van uitgevers in de weg naar toegankelijk publiceren aan de bron.

Het Consortium ontwikkelt zelf ook tools voor de productie van toegankelijke informatie voor organisaties zoals Dedicon en ondersteunt deze organisaties waar nodig.

Ook werk maken van toegankelijk publiceren? Zo helpen we uitgevers:

Meer weten?

Publicatiedatum: 22 april 2022 Laatste update: 1 month geleden