Braille autoriteit

Een eenduidige braillestandaard

Dedicon maakt braille drukwerk en braille bladmuziek met oog voor het kleinste detail. We printen braille van hoogstaande kwaliteit volgens de Nederlands-Vlaamse braillestandaard. Een eenduidige standaard die nog niet eens zo heel lang bestaat en voortkomt uit intensieve samenwerking met een twintigtal branchegenoten: de Braille Autoriteit.

Taal is dynamisch. Zo is ook de Nederlandse taal flink aan veranderingen onderhevig. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van het apenstaartje. Of het gebruik van allerlei emoticons en andere visuele elementen. Ook braille moet dus meebewegen met de ontwikkeling van taal.

Braille-expert Dorine in 't Veld: 'Tot voor kort was er geen enkel instituut dat bepaalde hoe hiermee om te gaan. Braille was van iedereen en niemand tegelijk. En dan worden we bij Dedicon een beetje onrustig. Roepen we de branche bijeen. Gaan we eens praten. Maken we plannen. En komen we in actie.' 

Afbeelding
Dorine In 't Veld is in gesprek met anderen aan een tafel. Tekst: 'Samen gaan we voor een eenduidige standaard'

Baanbrekend

Het resultaat: oprichting van een officiële Braille Autoriteit. 'Door standaarden te ontwikkelen komt er een einde aan verschillende notaties en codes in het brailleschrift' licht In 't Veld toe. 'Het is baanbrekend dat het convenant door maar liefst 19 verschillende organisaties uit de branche voor mensen met een visuele beperking is ondertekend. Zowel scholen als bibliotheken, belangenvereniging en producenten waarborgen hiermee een eenduidige standaard. Waar een beetje onrust al niet toe kan leiden.'

Onafhankelijke autoriteit

Het is logisch dat de Braille Autoriteit is ondergebracht bij de Taalunie. Naast het vastleggen van een standaard voor het brailleschrift, houdt de Braille Autoriteit zich bezig met het uitbrengen van een braillekeurmerk met een bijbehorende kwaliteitsmonitor, het delen van kennis over het brailleschrift en het waarborgen van de betrokkenheid van de braillegebruikers. 

Meer informatie lees je op de website van de Braille Autoriteit.

Meer over braille

Meer weten?

Publicatiedatum: 10 april 2022 Laatste update: 1 year geleden