Kunst toegankelijk maken voor blinden en slechtzienden

Kunst ervaren is meer dan kijken alleen

De bekendste kunstwerken van Nederland? Dan heb je het al gauw over De Zonnebloemen van Van Gogh, Rembrandts Nachtwacht, Mondriaans Tableau I, Het Meisje met de Parel van Vermeer, en ook het Melkmeisje, Wintervermaak van Hendrick Avercamp, de foto van Keith Richards van Anton Corbijn of de rood-blauwe stoel van Rietveld. Wie erover hoort heeft er dikwijls direct een beeld van. Maar is dat ook voor iemand die blind of slechtziend is?

Hoe zorg je er als museum voor dat ook mensen met een visuele beperking voor de volle 100% kunnen genieten van alle prachtige schilderijen, etsen, sculpturen, foto’s, keramieken werken, opgravingen en andere bezienswaardige objecten? Vaak is er al veel geregeld als het gaat om fysieke toegankelijkheid van musea. Denk aan audiotours, geleide lijnen, liften. Maar als het gaat om de kunstwerken zelf, dan is dat vaak een ander verhaal. Zijn die altijd en overal duidelijk waarneembaar en te beleven voor mensen met een visuele beperking? Is de begeleidende informatie wel leesbaar en begrijpelijk?

Kunst voor iedereen

Kunst is voor iedereen. Ook mensen met een visuele beperking. Daarom maakt Dedicon beeld en tekst toegankelijk voor museumbezoekers. Dedicon ‘vertaalt’ kunstwerken naar verschillende leesvormen zoals braille, audio, reliëf, digitaal en applicaties. Want kunst ervaren is meer dan kijken alleen. Kunst beleef je ook door te voelen, te ruiken of via muziek, inbeelding of fysieke beleving. Voor musea produceren we teksten en beelden in een leesbare, zichtbare, voelbare of hoorbare vorm, zoals:

Advies toegankelijk musea

Dedicon produceert niet alleen. We helpen u ook om de huidige situatie te analyseren en geven advies en praktische handvatten, zodat u alle noodzakelijke aanpassingen zelf kunt uitvoeren. Onze adviezen stoppen niet bij de kunstcollectie, maar hebben ook betrekking op het gebouw, restaurant en museumwinkel. We maken ook digitale informatie toegankelijk, zodat bezoekers met een visuele beperking zich kunnen voorbereiden op een bezoek aan het museum.

Trainingen tekst en beeld toegankelijk maken

Dedicon organiseert ook workshops Beeldbeschrijving voor uw medewerkers, zodat zij de essentie van een kunstwerk kunnen uitleggen. Oftewel, zij leren hoe ze kunst nog beter toegankelijk kunnen maken voor blinden en slechtzienden.

Toepassingen en inspiratie

Meer weten?

Publicatiedatum: 22 april 2022 Laatste update: 1 year geleden