Uitgeverijen ThiemeMeulenhoff en VBK ook op wereldlijst Accessible Books Consortium

Beweging toegankelijk publiceren in gang gezet

Educatieve uitgever ThiemeMeulenhoff en de algemene uitgeversgroep Veen Bosch & Keuning (VBK) hebben hun handtekening gezet onder het internationale handvest van het Accessible Books Consortium (ABC). Met ondertekening van deze intentieverklaring hebben ze als koploper in toegankelijk publiceren een eervolle plek op de internationale uitgeverslijst van ABC verworven. Eerder dit jaar al tekenden ook uitgeverijen Gottmer en AMN de verklaring. Hiermee lijkt een beweging in gang te zijn gezet, waarbij Nederlandse uitgevers hun publicaties massaal toegankelijk maken.

Het internationale Accessible Books Consortium (ABC), onderdeel van de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO) en bekend van het copyright en auteursrecht, heeft het Handvest in het leven geroepen om toegankelijk publiceren te bevorderen. Met de ondertekening ervan verbinden uitgevers zich aan het doel om e-books en andere digitale publicaties voor iedereen toegankelijk te maken. Ook voor mensen met een leesbeperking.

Toegankelijke e-books

De groeiende beschikbaarheid van digitale publicaties biedt mensen met een leeshandicap een ongekende hoeveelheid aan mogelijkheden. Ze genieten niet alleen van het groeiend aanbod e-books, maar toegankelijke digitale informatie maakt voor hen ook de weg vrij om mee te kunnen doen: op school, op het werk en in vrije tijd. Geneviève Waldmann, directeur van Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep (VBK):  “We willen zoveel mogelijk lezers verrijken met het mooie werk van onze auteurs. Lezers met een leesbeperking mogen daarop geen uitzondering vormen. Onze overtuiging is dat toegankelijk publiceren gewoon iets is dat je als uitgeverij moet doen, wil je inclusief en toegankelijk zijn.” 

Inclusief onderwijs

Eric Razenberg, directeur ThiemeMeulenhoff: “Het onderwijs is behalve een plicht, ook een recht. Het onderwijs in Nederland wil inclusief zijn. Kansengelijkheid is een groot maatschappelijk thema. Dan is het niet meer dan logisch dat onderwijs voor iedereen toegankelijk moet zijn. Bij ThiemeMeulenhoff willen we dan ook onze verantwoordelijkheid nemen en onze school- en studieboeken voor iedereen toegankelijk maken.” 

Toegankelijk publiceren is voor de Amersfoortse uitgever dan ook niet meer weg te denken en zit in de dagelijkse werkwijze vervat. Rob Bouman is binnen ThiemeMeulenhoff verantwoordelijk voor toegankelijkheid: “Toegankelijkheid is als een olievlek. Bij alles wat we doen komt het bovendrijven. Ook onze klanten zien steeds vaker het belang en de voordelen van toegankelijke publicaties; ze vragen er steeds vaker om. Het mooie daarvan is dat de wetgever een zetje in de rug krijgt; formeel vallen digitale leermiddelen namelijk niet onder de Europese richtlijnen die vanaf 2025 gaan gelden. Maar de markt corrigeert dat nu. In die zin is de geest uit de fles! Toegankelijk publiceren is een onomkeerbare ontwikkeling.”

Geneviève Waldmann (midden) ondertekent het ABC Handvest. Links op de foto: Caroline Mouwens. Rechts: Sanne Walraven (GAU). Foto: Jurjen Poeles

Geneviève Waldmann (midden) ondertekent het ABC Handvest. Links op de foto: Caroline Mouwens. Rechts: Sanne Walraven (GAU). Foto: Jurjen Poeles

Eric Razenberg, directeur ThiemeMeulenhoff, tekent het ABC Handvest in het bijzijn van Paul Gillijns (rechts) van de Mediafederatie. Foto: Jurjen Poeles

Eric Razenberg, directeur ThiemeMeulenhoff, tekent het ABC Handvest in het bijzijn van Paul Gillijns (rechts) van de Mediafederatie. Foto: Jurjen Poeles

Wetgeving 2025

Uitgeverijen bereiden zich momenteel massaal voor op 2025. De European Accessibillity Act wordt momenteel omgezet naar Nederlandse wetgeving, die in 2025 van kracht wordt. Om te kunnen voldoen aan deze wetgeving zijn recentelijk bijna 100 Nederlandse uitgeverijen klaargestoomd, onder de noemer Toegankelijk publiceren aan de bron (TPUB). Meer hierover is te lezen op het kennisplatform Inclusiefpubliceren.nl.

Ook werk maken van toegankelijk publiceren? Zo helpen we uitgevers:

Publicatiedatum: 29 maart 2023 Laatste update: 1 month geleden