Handig! Tool voor conversie van MS Word naar EPUB

Eenvoudig Microsoft Word-bestand omzetten naar EPUB

Een Microsoft Word bestand opslaan als toegankelijke EPUB. Met de komst van WordToEPUB is dit mogelijk en wordt toegankelijk publiceren aan de bron steeds eenvoudiger. Het DAISY Consortium ontwikkelde deze WordToEPUB-tool en is gratis als download beschikbaar. De tool is vergelijkbaar met de bestaande conversie Word naar PDF en staat ook in de werkbalk van Word.

Toegankelijkheid aan de bron

“Omdat Microsoft Word door veel organisaties wordt gebruikt is de stap naar toegankelijkheid aan de bron een stuk dichterbij gekomen", aldus Hans Beerens, Manager Toegankelijkheid bij Dedicon. "Maar dat begint uiteraard met tekst en beeld toegankelijk maken aan de bron, in dit geval in Word. Denk bijvoorbeeld aan navigatiestructuur met koppen, tekst alternatieven bij afbeeldingen en toegankelijke tabellen. En Microsoft Word heeft al een ingebouwde checker waarmee je de toegankelijkheid van je bron controleert. Daarna is opslaan als toegankelijk EPUB een fluitje van een cent. WordToEPUB helpt je zelfs daarbij.”

Hoe werkt WordToEPUB?

Nadat je de bron op toegankelijkheid hebt gecontroleerd zijn er drie manieren om vanuit Word het bestand te converteren naar EPUB:

  • Rechtstreeks vanuit Word met de WordToEPUB-invoegtoepassing op de werkbalk.
  • Het contextmenu gebruiken (rechtsklikken) op een Word-bestand
  • Door één of meer meerdere bestanden in de applicatie te selecteren

De tool is gelanceerd met ondersteuning voor de Engelse, Franse, Spaanse, Portugese en Nederlandse taal in de interface. De tool zelf kan de content in veel meer talen detecteren en coderen.

WordToEPUB is gelanceerd door het DAISY Consortium en momenteel alleen beschikbaar voor:

  • Windows 7, 8, 10 en 11 (eerdere versies werken mogelijk maar zijn niet getest)
  • Word 2010 of nieuwer (eerdere versies werken mogelijk ook).

EPUB3, de nieuwste loot aan de boom

Dedicon maakt EPUB-bestanden. Digitale bestanden voorzien van een heldere, navigeerbare structuur, die op iedere gewenste manier te lezen zijn: met een brailleleesregel, tekst-naar-spraak, een grotere schermweergave of met een makkelijker leesbaar lettertype.

Een EPUB-bestand kun je op verschillende readers lezen. De EPUB-bestanden kun je op pc of smartphone openen met een daarvoor geschikte softwarereader zoals bijvoorbeeld de Thorium reader. Dit is een app die je in Windows kunt gebruiken. Applicaties bieden doorgaans meer functionaliteit dan specifieke e-reader apparaten. 

  • Adobe Digital Editions
  • VitalSource Bookshelf
  • Kobo e-reader app

Ook werk maken van toegankelijk publiceren? Zo helpen we uitgevers:

Publicatiedatum: 24 mei 2022 Laatste update: 1 month geleden