Europese uitgevers massaal klaargestoomd in toegankelijk publiceren

Medio 2025 moeten uitgevers hun e-boeken conform Europese toegankelijkheidsrichtlijnen produceren. Doel daarvan is dat iedere lezer, met of zonder beperking, digitale publicaties moet kunnen lezen. Met het oog op deze aanstaande wetgeving is Stichting Dedicon, samen met zes Europese partners, het project APACE gestart om uitgevers bewust te maken van en te trainen in toegankelijk publiceren.

Interactieve cursussen in Nederland

Gedurende twee jaar kunnen uitgevers in de EU deelnemen aan (online) meet-ups, ‘ask the expert’-sessies, trainingen en pilots om nieuwe productiemethoden te testen. De komende maanden worden de eerste data bekendgemaakt en komt de projectwebsite, de European Accessibility Directory, online. Dedicon start dit voorjaar al met cursussen voor uitgevers die de essentie van toegankelijk publiceren willen begrijpen. Daarmee krijgen ze waardevolle, pragmatische inzichten die ze direct naar hun dagelijkse uitgeefpraktijk kunnen vertalen.

Delen van kennis en expertise

Het is voor het eerst dat op een dergelijk schaal gespecialiseerde organisaties en uitgevers in Europa de handen ineenslaan om hun kennis te delen over toegankelijk publiceren. Dedicon is bij deze samenwerking betrokken als dé expert in Nederland op het gebied van toegankelijk publiceren.

Dedicon heeft al meer dan 65 jaar ervaring in het produceren van alternatieve leesvormen voor mensen met een visuele beperking. Veel publicaties zet de organisatie achteraf om naar braille, audio, EPUB of andere leesvorm. Maarten Verboom, directeur: “We hebben inmiddels heel veel kennis en expertise opgebouwd. Die kennis en expertise delen we dan ook graag met uitgevers die brontoegankelijke publicaties willen (of moeten) gaan uitgeven.”  

Samenwerking specialisten en uitgevers

Behalve Dedicon nemen Accessibility Library Celia in Finland en de Lithuanian Audiosensory Library deel, beide eveneens gespecialiseerd in alternatieve leesvormen voor mensen met een leesbeperking. Daarnaast zijn er drie uitgeversorganisaties betrokken: Börsenverein des Deutschen Buchhandels uit Duitsland, Associazione Italiana Editori uit Italië en de Bulgarian Book Association uit Bulgarije. Het project wordt gecoördineerd door Fondazione LIA uit Italië. APACE wordt medegefinancierd door de Europese Unie. 

logo Apace (mede-financier)
logo Europese Unie (mede-financier)

Meer weten?

Publicatiedatum: 22 februari 2024 Laatste update: 4 weeks geleden