EPUB 3.2. aanbevolen standaard voor digitale publicaties

Ontoegankelijke PDF’s zijn passé

EPUB 3.2 een aanbevolen open standaard voor de publieke sector. Dat betekent dat organisaties in deze sector geadviseerd wordt deze standaard te hanteren voor (bepaalde) digitale publicaties. Eerder heeft Dedicon de overheid gevraagd EPUB 3.2 op de lijst van aanbevolen standaarden te plaatsen. Het Bureau Forum Standaardisatie, onderdeel van de Dienst Digitale Overheid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, heeft die aanvraag behandeld en goedgekeurd.

Ontoegankelijke PDF’s

In de publieke sector is PDF nog een veelvoorkomend formaat voor publicaties. Helaas zijn die uitgaven vaak niet (volledig) toegankelijk. Ze zijn in veel gevallen ook vaak moeilijk te lezen op kleine schermen van tablets en smartphones. EPUB 3.2 is daarentegen uitermate geschikt voor een toegankelijke en gebruiksvriendelijke leeservaring. 

Wat is een EPUB?

Een EPUB 3 is een elektronische toegankelijke uitgave. EPUB 3-bestanden zijn digitale bestanden voorzien van een heldere, navigeerbare structuur, die op iedere gewenste manier te lezen zijn: met een brailleleesregel, tekst-naar-spraak, een grotere schermweergave of met een makkelijker leesbaar lettertype. Het zijn toegankelijk bronbestanden met ontelbaar veel mogelijkheden.

Op deze pagina leest u alles over de mogelijkheden en voordelen van EPUB 3.

Besluit digitale toegankelijkheid

Dat EPUB 3.2 de aanbevolen standaard is, is geheel in lijn met het Besluit digitale toegankelijkheid overheid van 23 september 2020 dat geldt voor alle websites van alle overheidsinstanties. Alle overheidsinstanties moeten deze toegankelijkheidsnorm toepassen op al hun websites. Dedicon ondersteunt organisaties hierbij wat betreft het toegankelijk maken van tekst en beeld, met advies en trainingen op het gebied van toegankelijkheid.

Zo helpt Dedicon uitgevers met toegankelijke publiceren:

Publicatiedatum: 23 mei 2022 Laatste update: 1 month geleden