Schoolboeken

Passend lesmateriaal voor leerlingen en studenten

Iedereen moet kunnen leren en studeren. Of een leerling nu dyslexie heeft, blind of slechtziend is of om andere reden een leesbeperking heeft. Geen enkele leesbeperking hoeft een leerbeperking te worden. Daarom maken we bij Dedicon toegankelijke schoolboeken voor basis-, voortgezet en hoger onderwijs. In braille, audio, als vergroting of als digitaal bestand.

Omvangrijke collectie schoolboeken

Voor iedere leerling is er een passende oplossing. Voor middelbare scholieren met dyslexie of met een visuele beperking heeft Dedicon een collectie van ruim 16.700 schoolboeken. Goed voor een mentor, teamleider of decaan om op de hoogte te zijn van de uitgebreide keuze aan leesvormen die Dedicon kan bieden:

 • Gesproken schoolboeken
  Onze voorgelezen schoolboeken zijn te beluisteren met de LEX-app, Daisy-speler of Daisy-software op de computer. De Daisy-structuur zorgt ervoor dat hoofdstukken en pagina’s vlug zijn op te zoeken. Lezers kunnen ook  het voorleestempo instellen. 
   
 • Braille
  De tekst van het originele schoolboek is van kaft tot kaft gebrailleerd. Een mooie aanvulling hierop zijn de educatieve reliëftekeningen.
   
 • Reliëftekeningen
  Dedicon zet afbeeldingen uit schoolboeken om in sterk vereenvoudigde en functionele voelbare afbeeldingen in reliëf. De weergave is altijd tweedimensionaal, zonder perspectief. Denk aan grafieken uit wiskundeboeken, anatomische, topografische of geschiedkundige afbeeldingen.
   
 • Vergrotingen
  Het originele schoolboek wordt vergroot naar A3-formaat. De vergrotingsfactor hangt af van het origineel. Zowel in kleur als zwart-wit mogelijk.
   
 • Digitale schoolboeken
  Deze zijn er in vier soorten:
  - Dyslexiebestanden: digitale schoolboeken die worden voorgelezen met een computerstem. 
  Edu-bestand: tekst zonder plaatjes. Om te lezen met een brailleleesregel of om voor te laten lezen door voorleessoftware. Voordeel: zelf aantekeningen maken.
  - FotoPDF: afbeeldingen van pagina’s van het boek. Om te vergroten op het scherm.
  - EPUB: digitale bestanden voorzien van een heldere, navigeerbare structuur, die op iedere gewenste manier te lezen zijn: met een brailleleesregel, tekst-naar-spraak, een grotere schermweergave of met een makkelijker leesbaar lettertype.
   
 • Lezen voor de lijst
  Dedicon maakt ook leesboeken voor de lijst in aangepaste vorm. Deze kunnen worden besteld bij de Bibliotheekservice Passend Lezen: www.passendlezen.nl.
Afbeelding
Een lachende middelbare schoolleerlinge met koptelefoon achter een laptop. Tekst: 'Ik lees mijn schoolboeken overal en nergens'

Schoolboeken bestellen?

Om aangepaste schoolboeken te kunnen bestellen is een Verklaring Leesbeperking nodig. Dedicon krijgt voor deze dienstverlening subsidie van het ministerie van OCW. De kosten: €4,95 per leerling, per boek, per jaar. Voor leerlingen met een visuele beperking is dit bedrag maximaal €100,- per jaar.

Voor bestellen of meer info, ga naar de webshop Dedicon Educatief. Zit een schoolboek nog niet in onze collectie? Dan is het mogelijk om een productieverzoek in te dienen. Dedicon produceert het schoolboek in de gewenste leesvorm.

 • Grote collectie schoolboeken
 • Schoolboeken in elke gewenste leesvorm
 • Snelle levering
 • Indienen productieverzoek mogelijk
 • Gratis gebruik maken van conversiedienst voor klanten

Op het kennisplatform van Dedicon staan verder handige tips om onze aangepaste school- en studieboeken te gebruiken.

Andere oplossingen onderwijs

Publicatiedatum: 21 april 2022 Laatste update: 10 maanden geleden