EPUB in de klas

Toegankelijke digitale leermethoden

Schoolboeken vormen een aanzienlijk deel van de boeken die we bij Dedicon aanpassen. Steeds meer hebben schoolboeken een digitale vorm. En ook die vragen om aanpassing naar een toegankelijke leesvorm. Daarom werkt Dedicon aan ontwikkeling van digitale toegankelijke schoolboeken. Schoolboeken in EPUB-formaat.

Na een succesvolle pilot in samenwerking met de cluster-1-scholen van Visio en Bartiméus, hebben we inmiddels een mooie collectie EPUB-schoolboeken in onze webshop Educatief. Een collectie die groeit. EPUB wordt immers steeds populairder door de vele mogelijkheden die het biedt. Met de komst van EPUB is Dedicon in staat om alle meest voorkomende leesvormen in één bestand samen te laten komen. Met EPUB kan de leerling het lesmateriaal beluisteren, bekijken en voelen. Aparte leesvormen om tekst en afbeeldingen uit het schoolboek te kunnen lezen hoeft bij deze leesvorm niet meer. De huidige collectie is uitstekend geschikt voor slechtziende leerlingen in alle onderwijstypes.

Kinderen werken met een laptop in de klas. Tekst: 'Wow, dit boek kan echt veel!'

Toegankelijk publiceren met EPUB 

Eén van de digitale bestandsvormen die bij uitstek geschikt is om informatie toegankelijk te publiceren is EPUB (Electronic PUBlication). Vooral omdat EPUB al in de kern toegankelijk is voor mensen met een leesbeperking. Bovendien zijn duidelijke afspraken vastgelegd om EPUB-bestanden toegankelijk te maken. Met gratis programma’s is de toegankelijkheid van de EPUB te controleren.

De gebruiksmogelijkheden van een EPUB zijn het beste te vergelijken met een moderne website, maar dan ‘verpakt’ in één bestand. Veel onderdelen die je op internet tegenkomt (zoals interactieve elementen, audio, video, afbeeldingen) kunnen een EPUB-bestand verrijken. Dedicon is in Nederland dé expert op het gebied van de toegankelijkheid van EPUB.

Publicatiedatum: 10 juni 2022 Laatste update: 4 months geleden