4x 10 tips voor toegankelijk tekst en beeld

Gratis downloaden, eenvoudig en snel toepassen

Informatie toegankelijk maken voor mensen die niet (goed) kunnen lezen. Het lijkt lastig te realiseren, maar dat valt reuze mee. Daarom heeft Dedicon een 4-tal gidsen met elk 10 praktische tips gemaakt. Doel: tekst en beeld waarneembaar, bedienbaar en begrijpelijk te maken voor iedereen. De tips zijn makkelijk door te voeren. Kleine oplossingen kunnen namelijk al een groot effect hebben.

Breed gedragen initiatie

De snelstartgidsen, met de veelzeggende titels 'Maak open!', 'Doe mee!', 'Check dit!' en 'Bekijk het!' bevatten praktische tips en oplossingen, afkomstig uit een uitgebreid overzicht van maatregelen. Het overzicht is gemaakt door Dedicon in samenwerking met uitgevers, belangenverenigingen en deskundigen, onder meer uit het speciaal onderwijs. Het project is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van OCW en Fonds XL.

Prettig, bruikbaar en comfortabel

Bij het waarnemen van tekst en beeld ervaart iedereen beperkingen. Of dat nu permanent is, tijdelijk of door de omstandigheden. Bijvoorbeeld vanwege dyslexie, slechtziendheid, een ooginfectie of felle zon in de ogen. De tips maken lezen prettig, bruikbaar en comfortabel. Iedereen heeft dus baat bij toegankelijkheid.

Afbeelding
4 gele snelstartgidsen inclusief publiceren

Inclusieve samenleving

Ook degene die informatie maakt en verspreidt heeft een belang. Dankzij toegankelijkheid zijn immers meer mensen te bereiken. Daarnaast is toegankelijkheid een slimme voorbereiding op nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals bediening met spraak. En het past in de tendens van maatschappelijke druk voor het bereiken van een inclusieve samenleving.

Als iedereen meedoet, kan iedereen meedoen

De gidsen richten zich daarom op iedereen die zich bezighoudt met het publiceren van informatie: managers, uitgevers, onderwijsprofessionals, beleidsmakers, ontwerpers, ontwikkelaars, redacteuren en schrijvers. Want als iedereen meedoet, kan iedereen meedoen. De gidsen zijn gratis beschikbaar als (toegankelijk) PDF-bestand. Je kunt ze direct downloaden

Kijk voor meer informatie over toegankelijkheid ook op de website www.inclusiefpubliceren.nl.

Informeer naar onze trainingen en workshops

Afbeelding
Portretfoto Rieke Vullings
Rieke Vullings
Toegankelijkheidsmanager
Afbeelding
Portretfoto Hans Beerens
Hans Beerens
Toegankelijksheidsmanager
Publicatiedatum: 3 mei 2022 Laatste update: 9 months geleden