Hans Beerens

Hans Beerens (1959) is een veteraan op het gebied van toegankelijke informatie voor mensen met een leesbeperking. Met een lerarenopleiding in Engels en Duits, doctoraal Engels en een freelance journalistieke achtergrond op zak begon Hans in 1992 bij een voorloper van stichting Dedicon. Eerst als voorlezer en redacteur, later als contentmanager en productmanager. Inmiddels is hij al een aantal jaren Manager Digitale Toegankelijkheid. In 2010 behaalde hij de Master of Science in E-learning, Multimedia and Consultancy.

Zijn achtergrond komt hem tegenwoordig goed van pas bij het ontwikkelen van leermaterialen en het geven van diverse presentaties, trainingen en workshops op het gebied van digitale toegankelijkheid. Zijn expertise ligt op het gebied van toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid, metadata en wetgeving. Expertise die hij ook deelt met (inter)nationale contacten en in projecten. Tevens is hij een van de aanjagers van het toegankelijkheidsbeleid bij Dedicon.

Hans is mede-grondlegger van het Europese leerplatform Inclusief Publiceren in de Praktijk (IPIP) en de trainingsprogramma’s Toegankelijk Publiceren aan de Bron (TPUB), waar hij inmiddels vier snelstartgidsen voor schreef. 

Iedereen profiteert van toegankelijke informatie

Hij is een warm pleitbezorger van toegankelijk publiceren aan de bron en werkt al vele jaren samen met uitgevers en belangenorganisaties om dit mogelijk te maken. Het gaat Hans er om dat iedereen gelijkwaardig informatie kan waarnemen, bedienen en gebruiken op de manier die bij degene past. Daar hebben niet alleen mensen met een beperking baat bij; iedereen profiteert hiervan.

En nu maakt hij deel uit van de verandering die gericht is op inclusie. We blijven informatie toegankelijk maken voor iedereen die het nodig heeft. Maar uiteindelijk moet iedereen al vanaf het begin direct kunnen meedoen. Hans is dan ook een ware evangelist als het gaat om toegankelijkheid aan de bron. Zijn onderwijsachtergrond en podiumervaring helpen daarbij. Hans werkt samen met uitgevers om dit tot stand te brengen. Heeft er zelfs vier boekjes over geschreven met tips.

Het gaat om mensen

“Bij toegankelijkheid denk ik aan gastvrijheid. Het gaat namelijk om mensen, niet alleen om technologie. Iedereen moet van meet af aan kunnen meedoen”, aldus Hans.

In zijn vrije tijd laat Hans zijn stem ook horen: hij speelt gitaar en zingt. Meerstemmig uiteraard, want hij houdt van samenwerken en is een teamspeler.