Anne Bottenheft

Hoe ziet de kaart van Nederland eruit als de Marker Wadden gerealiseerd zijn? Zomaar een vraag die Anne beantwoordt in een luistermagazine over beeld en beeldcultuur. Anne is daar eindredacteur van, net als van veel Specials, vaak over cultuur en beeldende kunst.

Ze schrijft pakkende beeldbeschrijvingen bij actuele foto’s en maakt reportages over veranderingen in landschap, straatbeeld, mode en design. Doel is dat mensen met geen of slecht zicht kunnen meepraten over de beelden in de cultuur waar zij deel van uitmaken. Dat mensen op de hoogte zijn van inrichting van de publieke ruimte om hen heen en de styling daarvan. 

Zo is Anne voortdurend bezig visuele trends te spotten en duiden. Haar missie is blinden en slechtzienden daarmee lastig te vallen; iedereen maakt immers deel uit van een door beeld gedomineerde cultuur. Kennis daarvan is cruciaal voor het begrip van wat er om je heen gebeurt.

Anne adviseert daarnaast musea omtrent toegankelijkheid van collectie en gebouw. Ze geeft workshops beeldbeschrijving aan rondleiders, maakt in opdracht beeldbeschrijvingen voor hoogtepunten uit de collectie, schrijft impressies van de iconische gebouwarchitectuur en draagt zo bij aan het groeiend bewustzijn van inclusie bij deze instellingen.