Utrecht CS

Liever de trein?
Voor mensen die blind en slechtziend zijn kan een treinreis een flinke uitdaging zijn. Stations zijn vaak ingewikkelde gebouwen met trappen, liften en obstakels. Maar ook voor ziende mensen soms al ingewikkelde bewegwijzering. Vragen als: Waar zijn de liften? Vanaf welk perron rijdt mijn trein en hoe kom ik daar? Waar is de informatiebalie? Zijn vragen waarbij we blinden en slechtzienden zo goed mogelijk willen begeleiden. Daarom beproeft ProRail nieuwe manieren om de toegankelijkheid van stations te verbeteren.

De voelbare plattegronden van Dedicon zijn daarvan een goed voorbeeld. De plattegrond van het station zorgt ervoor dat visueel beperkte reizigers hun reis thuis kunnen voorbereiden en hun weg beter kunnen vinden op het station.

“Ook mensen met een visuele beperking willen graag zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen,” licht Edwin Meijerink toe. “Dedicon helpt ProRail daarom met de productie en distributie van deze voelbare plattegronden. Dat begint natuurlijk door de inrichting van de stations op een juiste manier weer te geven op een kaart. Op een dergelijke kaart zijn teveel details niet wenselijk, maar vanzelfsprekend moeten de noodzakelijke kenmerken wel duidelijk zijn. En moet “voelbaar” gelijk staan aan “duidelijkheid”. Gelukkig is uit onderzoek gebleken dat onze mensen weten waarop ze moeten letten om een voelbare kaart begrijpelijk en echt bruikbaar te maken.” 

Naast de productie neemt Dedicon ook de distributie van de kaarten uit handen van ProRail. We sturen kaarten naar het huisadres van de reizigers zodat zij de reis thuis in alle rust kunnen voorbereiden. Inmiddels gaan duizenden mensen zelfstandig op reis. En dat is eigenlijk heel vanzelfsprekend. 

De BBC maakte een interessante videoreportage over toegankelijkheid op Centraal Station Utrecht. 

Neem contact op met onze adviseurs voor meer informatie of een advies over uw station, bushalte of andere complexe omgeving. We vertellen u graag meer over onze producten en diensten op het gebied van toegankelijke informatie.

Gerelateerde onderwerpen

Afbeelding
tactiele plattegrond met stationsnamen, routing en qr codes voor achtergrond informatie
Afbeelding
straatnaambordje in geel zwart contrast met braille, tekst en qr code, gemonteerd op verkeerslicht