Belastingdienst

Alle belastinginformatie toegankelijk en makkelijk vindbaar

Niemand ontkomt er aan: de Belastingdienst. Niet wanneer je rood haar hebt, linkshandig bent, in Lutjebroek woont, of wanneer je niet kunt zien. Maar in het laatste geval wordt het doen van aangifte toch een stukje lastiger. Tot vandaag. Want dankzij de audioservice van de belastingdienst is het doen van aangifte nu voor iedereen een makkie. 

Productie en distributie

Leuker kunnen we het niet maken. Wel makkelijk. Maar hoe doen we dat eigenlijk voor mensen die niet (goed) kunnen lezen? Met die vraag klopte de Belastingdienst aan bij de experts van Dedicon. Veel folders en biljetten zijn omgezet in audio, grootletter en in braille. Maar de service stopte uiteraard niet na het afronden van de productie hiervan. De burger kiest de leesvorm die hij zelf prettig vindt, Dedicon doet de rest. Dus ook het complete proces van CD’s branden, printing on demand, handling en verzending. 

Toegankelijk en vindbaar

Ook plaatsen we de gesproken informatie op het online platform De Leesbutler. Op dit platform is alle informatie direct te beluisteren. Veel mensen met een leesbeperking komen dagelijks al op deze website om bijvoorbeeld overheidsinformatie te halen. Het is de centrale plaats waar vraag en aanbod van toegankelijke teksten elkaar vinden. Het is de plek waar je ook de informatie van de Belastingdienst zou verwachten als je zelf bijvoorbeeld blind of slechtziend bent. Voor de belastingplichtigen maken we tekst en beeld dus niet alleen toegankelijk, maar via dit platform ook nog eens makkelijk vindbaar. 

Meer weten?

Publicatiedatum: 22 april 2022 Laatste update: 1 year geleden