31 artikelen

Sorteren op:
 • logo IPIP (Inclusive Publishing in Practice)
  Project SIDPT
  Project SIDPT. Stichting Dedicon werkt samen met de Johannes Kepler Universität (Oostenrijk) om de creatie en distributie van toegankelijke publicaties door uitgeverijen te bevorderen. Daartoe is praktisch trainingsmateriaal ontwikkeld.
 • talrijke hete luchtballonnen, blauwe lucht
  De winst van toegankelijke tekst en beeld
  Tekst en beeld toegankelijk maken. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het vaak niet. Hans Beerens, expert toegankelijkheid bij Dedicon: “Het is een kwestie van dóen. En met kleine stapjes kun je al heel snel grote resultaten boeken."
 • Maak open! Gids met tips voor toegankelijk tekst en beeld
  3x 10 tips voor toegankelijk tekst en beeld
  Bij het waarnemen van tekst en beeld ervaart iedereen beperkingen. Of dat nu permanent is, tijdelijk of door de omstandigheden. Daarom maakte Dedicon een drietal gidsen met handige tips om tekst en beeld snel zelf toegankelijk te maken.
 • opengeslagen boek met hamer rechter (wetgeving)
  Videoreeks: Toegankelijk publiceren en wetgeving
  Er komen steeds meer en steeds strengere eisen en richtlijnen voor toegankelijke publicaties. Onze experts Marian Oosting en Emiel van Koot laten je in deze videoreeks zien welke afspraken, regels en wetten de belangrijkste zijn.
 • Thumbnail van de videoreeks Toegankelijkheid - Basisprincipes. Presentator Emiel van Koot
  Basisprincipes: Toegankelijkheid, waarom zou je?
  Wat is het nut van toegankelijk publiceren? Wat levert het je op? In deze video geeft Emiel van Koot, didactisch specialist bij Dedicon, je 10 argumenten waarom je als uitgever of overheid toegankelijk publiceren ter harte moet nemen.
 • Thumbnail van de videoreeks Toegankelijkheid - Basisprincipes. Presentator Emiel van Koot
  Basisprincipes: Toegankelijkheid en inclusie
  Emiel van Koot, didactisch specialist bij Dedicon, geeft duidelijkheid over de begrippen inclusie, toegankelijkheid, toegankelijke informatie en design for all.
 • Thumbnail van de videoreeks Toegankelijkheid - Basisprincipes. Presentator Emiel van Koot
  Basisprincipes: Toegankelijkheid checken of afvinken?
  Hoe weet je of jouw inspanningen leiden tot écht toegankelijke publicaties, producten en diensten? Of alles goed werkt? Is jouw informatie inderdaad waarneembaar, bedienbaar en begrijpelijk?
 • Thumbnail van de videoreeks Toegankelijkheid - Basisprincipes. Presentator Emiel van Koot
  Basisprincipes: Toegankelijkheid hoe begin je?
  Als je teksten en beelden toegankelijk publiceert, dan maak je daarmee lezen voor iedereen makkelijk én mogelijk voor mensen met een beperking. Maar hoe begin je eigenlijk?
 • Thumbnail van de videoreeks Toegankelijkheid - Basisprincipes. Presentator Emiel van Koot
  Basisprincipes: Bewustwording toegankelijkheid
  Veel uitgevers zijn zich niet of nauwelijks bewust van het onderwerp Toegankelijkheid. Ze produceren informatie vaak op de automatische piloot. Jammer, want zo laat je als uitgever ook veel kansen liggen!
 • Thumbnail van de videoreeks Toegankelijkheid - Basisprincipes. Presentator Emiel van Koot
  Basisprincipes: Wat is toegankelijkheid?
  Toegankelijkheid, wat is dat nou precies? Iedereen heeft wel een beeld bij dit begrip, maar wat betekent het nou echt? Didactisch specialist Emiel van Koot legt in deze video uit wat het begrip toegankelijkheid betekent.
 • Thumbnail van de videoreeks Toegankelijkheid - Basisprincipes. Presentator Emiel van Koot
  Basisprincipes Toegankelijk publiceren (videoreeks)
  In 7 korte video's legt didactische specialist Emiel van Koot de basisprincipes van toegankelijk publiceren uit. Een 'must' voor iedereen die publicaties aan de bron toegankelijk moeten maken.
 • Fragment met Marian Oosting uit de video Wetgeving: De Nederlandse Grondwet
  Wetgeving: De Nederlandse Grondwet
  Marian Oosting legt uit wat de Nederlandse Grondwet inhoudt, het fundament van alle meer specifiekere wetten en regels. En daarmee ook de eisen die aan toegankelijkheid en toegankelijk publiceren worden gesteld.
 • Fragment met Marian Oosting uit de video Wetgeving: Universele Verklaring van de Rechten van de Mens
  Wetgeving: Universele Verklaring Rechten van de Mens
  De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens stelt dat ieder mens vrij en gelijkwaardig wordt geboren. Ieder individu heeft deze universele rechten.
 • Fragment met Marian Oosting uit de video Wetgeving: de Wet Gelijke Behandeling
  Wetgeving: Wet Gelijke Behandeling
  De Wet Gelijke Behandeling, de AWGB, schrijft gelijke behandeling voor als het gaat om het aanbieden van werk, huisvesting, goederen en diensten.
 • Fragment met Marian Oosting uit de video Wetgeving: VN Verdrag Handicap
  Wetgeving: VN Verdrag Handicap
  VN-Verdrag Handicap genoemd, komt voort uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en is in 2006 opgesteld. Het is de belangrijkste katalysator voor hoe wereldwijd wordt gekeken naar personen met een handicap.
 • Fragment met Marian Oosting uit de video Wetgeving: Regeling Toegankelijke Lectuur
  Wetgeving: Regeling Toegankelijke Lectuur
  In deze regeling staat voor wie en onder welke voorwaarden auteursrechtelijk beschermde werken naar een toegankelijke versie voor mensen met een leesbeperking kunnen worden omgezet.
 • Fragment met Marian Oosting uit de video Wetgeving: VN Verdrag van Marrakesh
  Wetgeving: VN Verdrag Marrakesh
  Het VN-Verdrag van Marrakesh is een belangrijk verdrag als het gaat om bevordering van het toegankelijk maken van publicaties en de uitwisseling over landsgrenzen heen ervan.
 • Fragment met Marian Oosting uit de video Wetgeving: Europese Toegankelijkheidsakte
  Wetgeving: Europese Toegankelijkheidsakte
  De Europese Toegankelijkheidsakte wordt omgezet naar Nederlandse wetgeving en verplicht uitgevers om nieuwe, digitale uitgaven (w.o. e-books) op een toegankelijke manier te publiceren.