36 artikelen

 • trainer geeft uitleg aan groep mensen, daarbij wijzend op een whiteboard
  Europese uitgevers massaal klaargestoomd in toegankelijk publiceren
  Medio 2025 moeten uitgevers hun e-boeken conform Europese toegankelijkheidsrichtlijnen produceren. Met het oog op deze aanstaande wetgeving is Stichting Dedicon, samen met zes Europese partners, het project APACE gestart om uitgevers in Europa klaar te stomen door hen bewust te maken van en te trainen in toegankelijk publiceren.
 • logo IPIP (Inclusive Publishing in Practice)
  Project SIDPT
  Project SIDPT. Stichting Dedicon werkt samen met de Johannes Kepler Universität (Oostenrijk) om de creatie en distributie van toegankelijke publicaties door uitgeverijen te bevorderen. Daartoe is praktisch trainingsmateriaal ontwikkeld.
 • Thumbnail van de videoreeks Toegankelijkheid - Basisprincipes. Presentator Emiel van Koot
  Basisprincipes: 2. Toegankelijkheid, waarom zou je?
  Wat is het nut van toegankelijk publiceren? Wat levert het je op? In deze video geeft Emiel van Koot, didactisch specialist bij Dedicon, je 10 argumenten waarom je als uitgever of overheid toegankelijk publiceren ter harte moet nemen.
 • Fragment met Marian Oosting uit de video Wetgeving: Europese Toegankelijkheidsakte
  Wetgeving: 8. Europese Toegankelijkheidsakte
  De Europese Toegankelijkheidsakte wordt omgezet naar Nederlandse wetgeving en verplicht uitgevers om nieuwe, digitale uitgaven (w.o. e-books) op een toegankelijke manier te publiceren.
 • Thumbnail van de videoreeks Toegankelijkheid - Basisprincipes. Presentator Emiel van Koot
  Basisprincipes: 5. Toegankelijkheid, checken of afvinken?
  Hoe weet je of jouw inspanningen leiden tot écht toegankelijke publicaties, producten en diensten? Of alles goed werkt? Is jouw informatie inderdaad waarneembaar, bedienbaar en begrijpelijk?
 • icoon reputatie (vinkje boven 3 sterren)
  7 redenen voor toegankelijk publiceren
  Toegankelijk publiceren. Waarom zou je dat als uitgever willen doen? Is dat niet veel gedoe? En wat levert het op? We geven 7 overtuigende argumenten waarom toegankelijke publicaties de investeringen meer dan waard zijn. Het levert meer op dan je denkt!
 • talrijke hete luchtballonnen, blauwe lucht
  De winst van toegankelijke tekst en beeld
  Tekst en beeld toegankelijk maken. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het vaak niet. Hans Beerens, expert toegankelijkheid bij Dedicon: “Het is een kwestie van dóen. En met kleine stapjes kun je al heel snel grote resultaten boeken."
 • handen bedienen een brailleleesregel
  Lezen met een brailleleesregel
  Mensen met een visuele beperking gebruiken dikwijls hulptechnologie om digitale informatie te lezen. Bijvoorbeeld een brailleleesregel. Maar hoe werkt dat? Pas wanneer je begrijpt hoe hulptechnologie werkt, kun je publicaties écht aan de bron toegankelijk maken.
 • groene toets op toetsenbord met letters CONVERT
  Handig! Tool voor conversie van MS Word naar EPUB
  Het DAISY Consortium ontwikkelde de award-winnende WordToEPUB-tool waarmee je eenvoudig een Word-bestand naar een toegankelijke EPUB kan converteren.
 • logo IPIP (Inclusive Publishing in Practice)
  Leerplatform over toegankelijk publiceren gelanceerd
  Uitgevers van digitale publicaties en andere geïnteresseerden in toegankelijk publiceren kunnen vanaf nu terecht op het online platform Inclusive Publishing In Practice (IPIP). Deze bevat gratis leermodules rondom toegankelijk publiceren.
 • stapels kranten, magazines liggen op een rollerband
  Toegankelijk publiceren (TPUB)
  Via het project Toegankelijk Publiceren (TPUB) zet Dedicon samen met de Koninklijke Bibliotheek, de Mediafederatie, Visio en Bartiméus, Stichting Accessibility, de Oogvereniging en Vereniging Onbeperkt Lezen ontwikkelingen in gang om inclusief (toegankelijk) publiceren mogelijk te maken.
 • Een persoon houdt een e-reader vast; op de achtergrond een volle boekenkast.
  Toegankelijk publiceren makkelijker dan ooit
  Publicaties zelf toegankelijk willen maken kan vanaf nu heel eenvoudig met een nieuwe awardwinnende tool. WordToEPUB is een gebruiksvriendelijke tool waarmee iedereen een gestructureerd Microsoft Word-document gemakkelijk in een toegankelijk formaat kan converteren.
 • Maak open! Gids met tips voor toegankelijk tekst en beeld
  4x 10 tips voor toegankelijk tekst en beeld
  Bij het waarnemen van tekst en beeld ervaart iedereen beperkingen. Of dat nu permanent is, tijdelijk of door de omstandigheden. Daarom maakte Dedicon een drietal gidsen met handige tips om tekst en beeld snel zelf toegankelijk te maken.
 • logo de Mediafederatie
  De Mediafederatie
  Voor de Mediafederatie is Dedicon een 'trusted partner'. Samen met de Mediafederatie geeft Dedicon handen en voeten aan het thema Toegankelijk publiceren aan de bron. Onder andere door het organiseren van kennissessies.
 • man werkt lachend met laptop. boekenkast op achtergrond
  Uitgevers massaal getraind in toegankelijk publiceren
  Bijna 100 uitgeverijen hebben deelgenomen aan workshops Toegankelijk publiceren aan de bron. Dedicon verzorgde de inhoud, de projectorganisatie lag in handen van de Mediafederatie.
 • vrouw houdt ipad vast waarop ze iets leest
  EPUB 3.2. aanbevolen standaard voor digitale publicaties
  EPUB 3.2 is een aanbevolen open standaard voor de publieke sector. Geadviseerd wordt deze standaard te hanteren voor (bepaalde) digitale publicaties. Dedicon ondersteunt en adviseert organisaties wat betreft het toegankelijk maken van tekst en beeld.
 • ondertekening van het internationale ABC Handvest toegankelijk publiceren
  Eerste uitgeverijen ondertekenen ABC Handvest toegankelijk publiceren
  Gottmer en AMN hebben als eerste Nederlandse uitgeverijen het internationale ABC Handvest ondertekend. Met ondertekening van deze intentieverklaring zijn ze in Nederland koploper op het gebied van toegankelijkheid en hebben ze een eervolle plek op de wereldlijst van Accessible Books Consortium (ABC) verworven.
 • Geneviève Waldmann (midden) ondertekent het ABC Handvest. Links op de foto: Caroline Mouwens. Rechts: Sanne Walraven (GAU). Foto: Jurjen Poeles
  Uitgeverijen ThiemeMeulenhoff en VBK ook op wereldlijst Accessible Books Consortium
  Met ondertekening van een internationale intentieverklaring voor inclusief publiceren hebben ook uitgeverijen ThiemeMeulenhoff en Veen, Bosch & Keuning een plek verworven op de wereldlijst van Accessible Books Consortium (ABC). Eerder al ondertekenden Gottmer en AMN het ABC Handvest.