Toegankelijk publiceren makkelijker dan ooit

Internationale award voor publicatietool WordToEPUB

Van overheden wordt in groeiende mate verlangd dat zij hun informatie voor iedereen beschikbaar stellen. Mensen met een leesbeperking mogen daarbij niet worden uitgesloten. Toch is het niet altijd even eenvoudig om informatie op een makkelijke manier toegankelijk te maken. Daaraan lijkt met WordToEPUB nu een einde te komen.

WordToEPUB is een gebruiksvriendelijke tool waarmee iedereen een gestructureerd Microsoft Word-document gemakkelijk in het EPUB-formaat kan converteren. De ingebouwde toegankelijkheidsfuncties maken de inhoud van het document prima toegankelijk voor mensen met een leesbeperking. De tool is nu breed beschikbaar voor mensen die hun publicaties zelf toegankelijk willen maken.

Persoonlijke leeservaring

Maarten Verboom, voorzitter van het DAISY Consortium en directeur van Stichting Dedicon: “EPUB is een prachtig formaat voor het lezen van publicaties op laptops, tablets en smartphones, en het bevat functies zoals uitgebreide navigatie en een uitstekende toegankelijkheid. Een EPUB-bestand kan zich aanpassen aan het formaat van het scherm. Dat zorgt voor een prettige leeservaring. De bestanden die met deze tool zijn gemaakt, kunnen worden gebruikt in een breed scala aan lees-apps op elk platform. Ze hebben de mogelijkheid om visuele functies zoals kleuren, lettertype, tekstgrootte en lay-out te personaliseren. In veel gevallen hebben de lees-apps zelfs nog meer handige functies, zoals hardop lezen, de mogelijkheid om opmerkingen en bladwijzers toe te voegen en ondersteuning voor elektronische braille. Daarmee onderscheidt EPUB zich van het veel gebruikte PDF, dat vaak niet toegankelijk is."

Gratis, eenvoudig en vertrouwd

Toegankelijkheid bleek in het verleden niet altijd makkelijk te realiseren door uitgevers van documenten. Verboom: “We zijn er dan ook erg trots op dat we met deze tool iedereen in staat stellen om zelf toegankelijke documenten te maken. Hij is geheel gratis en via de vertrouwde software van Microsoft Word te gebruiken. Mensen met een leeshandicap kunnen dankzij WordToEPUB nu vertrouwen op een groeiend aanbod van toegankelijke informatie tijdens hun opleiding, werk en vrije tijd.” 

De tool is ontwikkeld door het DAISY Consortium, met vrijwillige bijdragen van de wereldwijde DAISY-gemeenschap van onderwijzers, uitgevers en toegankelijkheidsexperts en met advies en aanmoediging van Microsoft. 

Award winning

Het DAISY Consortium is met WordToEPUB uitgeroepen tot winnaar van de Award for innovation in publishing 2020. Deze prestigieuze prijs is in het leven geroepen door ALPSP, de wereldwijde organisatie voor uitgevers van vak- en wetenschap. De winnaar moest excellentie aantonen in termen van originaliteit, innovatie, waarde voor de gemeenschap, bruikbaarheid en levensvatbaarheid voor lange termijn. 

Passend in trend inclusie

De opkomst van bestanden in EPUB-formaat is onafwendbaar. Alleen al in Nederland zien we de trend van een inclusieve samenleving waarin niemand mag worden buitengesloten. Dat geldt uiteraard ook voor overheidsinformatie. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid, waarin is vastgelegd dat alle overheidsinstanties de toegankelijkheidsnormen moeten toepassen op hun websites. Niet voor niks is EPUB 3.2 recentelijk ook een aanbevolen open standaard  voor de publieke sector. 

Omvangrijke doelgroep

Het aantal mensen met ernstig gezichtsverlies wordt in Nederland geschat op ongeveer 250 duizend personen. Naast mensen met een visuele beperking is de toegankelijkheid van EPUB-bestanden ook uitkomst voor miljoenen mensen met een andere leesbeperking, waaronder dyslexie. 

Ook werk maken van toegankelijk publiceren? Zo helpen we uitgevers:

Publicatiedatum: 3 mei 2022 Laatste update: 1 month geleden