148 gemeenten werken aan toegankelijke informatie

Tijdens het VNG Jaarcongres hebben maar liefst 148 gemeenten de reikende hand aangenomen om op lokaal niveau te werken aan toegankelijke informatie. Daarmee worden belangrijke stappen gezet naar een inclusieve samenleving met gelijke kansen voor iedereen.

Verschil moet er niet zijn, verschil moet je maken

Het initiatief hiertoe werd genomen door Dedicon, een stichting die in Nederland expert is in het ontwikkelen van alternatieve leesvormen. Het thema van Dedicon “verschil moet er niet zijn, verschil moet je maken” kon rekenen op veel enthousiasme tijdens het 2-daagse congres. Tijdens het VNG Jaarcongres toonden tientallen gemeenten interesse in het onderwerp toegankelijke informatie. Als vervolg hierop worden nu werkbare tips en praktische adviezen uitgewerkt die zijn toegesneden op de situatie van elke afzonderlijke gemeente.
 
“Mooi om te zien dat er zo veel gemeenten zijn die informatie toegankelijk willen maken. Als iedereen mee doet, kan iedereen meedoen. Het maakt daarbij niet uit of het nu gaat om een digitaal formulier, een rampenplan of een stembiljet. We helpen gemeenten graag door het geven van trainingen en workshops maar ook met praktische zaken zoals productie van braille of audiobestanden,” aldus Jacques Schuiling, senior specialist toegankelijke informatie van Stichting Dedicon.

 

Altijd en overal toegankelijke informatie

Ook Edwin Meijerink van Stichting Dedicon, is enthousiast over de interesse van de gemeenten in de oplossingen van Dedicon. “We zien dat toegankelijke informatie steeds vaker op de agenda staat, maar toegankelijkheid gaat verder dan een stembureau tijdens de verkiezingen. Burgers hebben ook recht op toegankelijke informatie buiten verkiezingstijd. Gelukkig zijn er al veel gemeenten die documenten en openbare informatie toegankelijk maken voor iedereen.”
 
Sinds de bekrachtiging van het VN-verdrag voor mensen met een handicap hebben overheden de plicht om te werken aan een samenleving die voor iedereen toegankelijk is. Ook toegankelijkheid van informatie voor mensen met een leesbeperking valt daaronder. Ongeveer 1 op de 4 Nederlanders heeft moeite met lezen omdat zij bijvoorbeeld blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Daarmee is toegankelijkheid een belangrijk onderwerp, maar tegelijk het blijft lastig om passende oplossing naar de praktijk te brengen.
 

Meer weten?

Afbeelding
Portretfoto Jacques Schuiling

Jacques Schuiling

Senior specialist toegankelijke informatie