'Zonder dyslexiebestanden wordt school heel lastig'

35 nieuwe dyslexiebestanden dankzij gulle gift

“Mijn dochter heeft ernstige dyslexie. En ze is hoogbegaafd. Tot voor kort kon ze goed mee op school. Maar nu is ze vastgelopen. Wat hierbij meespeelt is dat er niet meer van ieder schoolboek een dyslexiebestand wordt gemaakt. Simpelweg, omdat de overheid hiervoor geen subsidie meer verstrekt. Daar wil ik wat aan doen!”

En hoe! De afzender van deze mail bood Dedicon een royaal bedrag voor de productie van nieuwe dyslexiebestanden. “Mijn donatie is vrij te besteden aan titels die zoveel mogelijk kinderen moeten helpen.” 

Hoewel de donateur graag anoniem wil blijven, wilden we deze gulle actie toch niet ongenoemd laten. Want dankzij deze gift hebben we maar liefst 35 nieuwe dyslexiebestanden kunnen produceren, bovenop een aantal dyslexiebestanden die we met eigen middelen bekostigen. Tot grote blijdschap van vele ouders, scholen en, niet te vergeten, de leerlingen zelf!

Zo heeft ook Boudewijn veel profijt van de beschikbare dyslexiebestanden. Hij zit in de tweede klas van de Havo. Ook hij heeft dyslexie. “Hoewel hij het voorlezen niet altijd even prettig ervaart, is het in de basis een fantastisch product”, vertelt zijn moeder Anneke. “Zonder die dyslexiebestanden zou het allemaal wel heel lastig worden; dan zou Boudewijn zijn school gewoonweg niet kunnen afmaken.”

Ook Elianne heeft een kind met dyslexie op de middelbare school. Voor haar dochter geven de dyslexiebestanden vooral zekerheid. “Ze weet dat ze er altijd op terug kan vallen. Als ze die bestanden niet zou hebben dan zou ze een stuk onzekerder zijn. En dan zou ze misschien al gestrand zijn. Wij hebben het geluk dat deze bestanden er voor haar zijn en dat zij zich zo goed mogelijk kan ontplooien. Als ouder wil je uiteindelijk dat je kind alle kansen krijgt die veel andere kinderen 'als vanzelfsprekend' krijgen.”

Subsidie dyslexiebestanden afgeschaft

In 2019 heeft het ministerie van OCW besloten de subsidie voor het maken van nieuwe dyslexiebestanden stop te zetten. Hierdoor is het aantal nieuwe titels dyslexiebestanden wat we aan onze collectie kunnen toevoegen beperkt. Niet alle schoolboeken zijn dus als dyslexiebestand beschikbaar. Donaties bieden in veel gevallen dan een uitkomst.
 

Ook donateur worden? 

Neem dan contact op met Mariska Sturkenboom

Meer weten?

Afbeelding
Portretfoto Inge de Mönnink
Inge de Mönnink
Adjunct-directeur
Publicatiedatum: 13 april 2022 Laatste update: 9 months geleden