Vrije tijd en recreatie

Genieten van een dagje uit, ook als je blind bent

Een stadswandeling in Amersfoort, Deventer of Zwolle. Een dagje naar de Efteling, Ouwehands Dierenpark of Burgers' Zoo. Wandelen of fietsen op de Veluwe. In het voorjaar naar de Keukenhof. Naar het Scheveningse strand! Met een fluisterbootje dobberen in de Biesbosch. Of een vaartochtje in Giethoorn. Iedereen heeft wel eens een dagje uit. Iedereen? Voor wie blind of slechtziend is, is een dagje uit dikwijls een hele onderneming. Want hoe kun je je weg vinden in een stad, pretpark of in de natuur als je niet of nauwelijks iets ziet? Weten hoe Hollebolle Gijs eruit ziet? Of waar je die lekkere poffertjes kunt eten?

Dedicon maakt tekst en beeld toegankelijk

Ook mensen met een visuele beperking hebben behoefte aan een goede vrijetijdsbesteding en recreatie. En het liefst zo zelfstandig mogelijk. Voor VVV’s, pretparken, dierentuinen, natuurorganisaties, bezoekerscentra en vele andere leisure bedrijven produceert Dedicon tekst en beeld in een leesbare, zichtbare, voelbare of hoorbare vorm. Onder andere:

Dedicon maakt informatie over vrijetijdsactiviteiten en recreatie toegankelijk. We brengen complexe gebieden – zoals een oude binnenstad, natuurpark, dierentuin of pretpark – in kaart en vertalen deze naar bijvoorbeeld een voelbare plattegrond. Maar denk bijvoorbeeld ook aan  een voelbare kaart van een bezienswaardigheid, een menukaart in braille of een brochure in grootletter.

Behalve met de organisaties zelf, werken we bij het produceren van deze middelen ook vaak samen met het OV en gemeenten.

Afbeelding
Jongeman met zonnebril zit gehurkt in een tulpenveld. Een vrouw staat ernaast. Tekst:'Geweldig! Ik kan nu nóg meer van een dagje uit genieten.'

Van advies naar praktische oplossingen

‘Hoe weet ik nou of de informatie op onze website toegankelijk is voor blinden en slechtzienden?’ ‘Wat kan ik zelf doen om informatie toegankelijk(er) te maken?’ Dedicon produceert niet alleen. We helpen u ook om de huidige situatie te analyseren en geven advies en praktische handvatten, zodat u alle noodzakelijke aanpassingen zelf kunt uitvoeren.

Voordelen voor uw organisatie

Toegankelijkheid geeft een boost aan uw gastvrije imago. Blinde of slechtziende bezoekers komen namelijk zelden alleen; familieleden of vrienden gaan vaak mee. Voorafgaand onderzoeken zij veelal welke plekken wel of niet toegankelijk zijn. Met heldere, toegankelijke informatie bereikt u dus niet alleen de mensen met een visuele beperking, ook hun ziende begeleiders. Zij blij, u blij.

Kortom, eenduidige, toegankelijke informatie levert organisaties veel voordeel op:

  • Gastvrij imago
  • Meer onderscheidend vermogen
  • Groter bereik
  • Kantgericht door merkbaar minder drempels
  • Tijd- en geldbesparing
  • Onderdeel MVO-beleid.

Meer weten over onze oplossingen?

Publicatiedatum: 25 april 2022 Laatste update: 10 maanden geleden