Transcript: Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid

Dit transcript hoort bij de video Wetgeving 7: Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid

Er komen steeds meer en ook strengere eisen voor toegankelijkheid. In deze videoreeks leggen we belangrijke verdragen en wetten uit die te maken hebben met het uitgeven van toegankelijke publicaties.

Ik ben Marian Oosting van Stichting Dedicon. De wetten worden steeds specifieke en concreter. Ze passen ook beter bij de moderne tijd, waarin steeds meer diensten digitaal worden aangeboden. De digitale toegankelijkheid van de overheid is geborgd in een tijdelijk besluit. En hoe dat zit, leg ik je uit in deze video.

Sinds oktober 2016 geldt de Europese richtlijn inzake de toegankelijkheid van websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties. In Nederland zijn in 2018 de regels daarvan vastgelegd in het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid. Tijdelijk, omdat de wet hierover, de wet Digitale Overheid, nog in de maak is. Het is de bedoeling dat deze in 2022, dus op het moment dat we deze video's maken, uiteindelijk van kracht wordt.

Het besluit verplicht overheidsinstanties en organisaties met een publiek belang, zoals scholen, musea, openbaar vervoerbedrijven, om hun websites op zo'n manier in te richten, dat ze te gebruiken zijn voor mensen met en zonder handicap. Dit geldt sinds september 2020 voor websites en sinds juni 2021 ook voor mobiele applicaties; apps dus.

De websites en apps moeten nu dus al voldoen aan een reeks toegankelijkheidseisen. En de betreffende instantie moet verantwoording afleggen in een toegankelijkheidsverklaring en deze op de eigen website publiceren. Je zult je nu dus afvragen: hoe zit dat dan voor bedrijven en andere organisaties die geen overheid zijn of en semi-publieke instelling? Bijvoorbeeld een uitgeverij? Hoe dat zit leg ik je uit in de volgende video.

Wil je al onze reeks over toegankelijk publiceren bekijken? Klik verder of abonneer je dan op ons Youtube-kanaal via deze link.