Transcript: Europese Toegankelijkheidsakte

Dit transcript hoort bij de video Wetgeving 8: Europese Toegankelijkheidsakte

In deze videoreeks leggen we belangrijke wetten en verdragen uit die te maken hebben met het uitgeven van toegankelijke publicaties.

Ik ben Marian Oosting van Stichting Dedicon. In de vorige video's hebben we al heel wat wetten en verdragen uitgelegd. Je merkt dat deze steeds specifieker worden en elkaar ook steeds sneller opvolgen. We zien ook dat steeds meer producten en diensten aan deze strengere toegankelijkheidseisen moeten gaan voldoen, en daaronder vallen ook publicaties. Voor uitgevers speelt de Europese Toegankelijkheidsakte daarin een centrale rol. Wat die toegankelijkheidsakte precies inhoudt, leg ik je in deze video uit.

De Europese Toegankelijkheidsakte dus. Deze richtlijn richt zich juist op goederen en diensten op de Europese markt en gaat dus verder dan de wet Digitale Overheid, waarover ik in de vorige video al vertelde. De richtlijn wordt momenteel omgezet naar Nederlandse wetgeving die uiteindelijk in 2025 van kracht wordt. En dat de sneller dan je denkt. In deze wet staan de afspraken over de toegankelijkheid van een hele reeks producten en diensten. Producten en diensten die dadelijk in alle EU-lidstaten aan dezelfde eisen moeten voldoen. Dat bevordert ook de interne markt, zo is de gedachte.

De wet betreft onder meer ticketmachines, geldautomaten, laptops en smartphones, tablets, tv-apparatuur, maar ook bankdiensten voor consumenten, passagiersvervoer inclusief reisinformatie, e-commerce waaronder de webshops. En ook e-books. Niet alleen de elektronische boeken zelf, maar ook de e-readers of de speciale software om boeken te kunnen lezen. En ook de manier waarop je ze kunt verkrijgen, dus de webshops bijvoorbeeld, vallen onder deze wet. Ben je dus een uitgeverij, of een bedrijf dat eigen publicaties uitgeeft, dan ben je straks dus verplicht om nieuwe digitale uitgaven op een toegankelijke manier te publiceren. Zoals e-books. Zodat iedereen, dus ook mensen met een beperking en ouderen mensen, deze straks kunnen lezen.

Of de e-books van voor 2025 onder deze wet gaan vallen, dat is op het moment dat we deze video maken, nog een onderwerp van discussie.

In de volgende video ga ik samen met mijn collega Emiel wat dieper in op deze Europese Toegankelijkheidsakte.

Wil je al onze reeks over toegankelijk publiceren bekijken? Klik verder of abonneer je dan op ons Youtube-kanaal via deze link.