Toegankelijk Publiceren: 
Pragmatische Inzichten

De beste start voor uitgevers

Deze cursus leert je wat de essentie van toegankelijk publiceren is en geeft je waardevolle inzichten gebaseerd op jarenlange ervaring van onze experts. De cursus is uitermate geschikt voor alle uitgevers die op zoek zijn naar de juiste richting en houvast. Zodat je met het volste vertrouwen aan de slag kunt met toegankelijk publiceren. 

Aan bod komen de belangrijkste principes, standaarden en richtlijnen. Aan de hand van praktische voorbeelden worden ze tot leven gewekt. Theorie en praktijk gaan hand in hand, waarbij mens en oplossing centraal staan. Hoofdrolspelers Lucas, Bram, Esther, Ilya en mevrouw Ansems laten je veelvuldig met andere ogen naar publicaties kijken. Daardoor snap je beter wat toegankelijkheid is, hoe je daaraan kunt werken en wie er baat bij hebben. Kortom, toegankelijk publiceren is in zicht! Kom verder!

Afbeelding (gif) van oog dat open en dicht gaat met tekst Pragmatische Inzichten voor Uitgevers
Mirjam vd Water

"Deze cursus gaf mij de zekerheid waar ik al zolang naar op zoek was. Nu kunnen we beginnen." 

Mirjam van de Water, uitgever

Hoe we kunnen helpen? Misschien herken je dit:

  • Je hebt van toegankelijk publiceren gehoord, maar er is zoveel informatie; je ziet door de bomen het bos niet meer.
     
  • Je weet dat de wetgeving rondom toegankelijkheid in 2025 van kracht wordt, maar je weet niet wat dat betekent voor jouw eigen uitgeefpraktijk.
     
  • Je vraagt je af of je wel moet investeren in toegankelijk publiceren. Wegen de baten wel op tegen de lasten?
     
  • Je vindt toegankelijkheid belangrijk, maar je weet niet goed waar je op moet letten als het gaat om de toegankelijkheid van jouw eigen publicaties.
     
  • Je wilt toegankelijk publiceren, maar je weet niet hoe je je mensen moet meekrijgen. 
icoon Calendar (jpg)

Startdata

  • 27 mei 2024
    vervolgsessies: 10 & 17 juni 2024
     
  • 9 september 2024
    vervolgsessies: 23 & 30 september 2024
     
  • 11 november 2024
    vervolgsessies: 25 november, 2 december 2024
     
  •  8 januari 2025
    vervolgsessies: 22 en 29 januari 2025
Locatie: Seats2Meet
Moreelsepark 65
3511 EP Utrecht
Prijs: € 1.895
exclusief BTW

PROGRAMMA PRAGMATISCHE INZICHTEN

De cursus Toegankelijk Publiceren: Pragmatische Inzichten bestaat uit drie interactieve sessies, zowel online als fysiek op locatie. Bekijk de inhoud van iedere sessie en wat het je oplevert:

  • BASISPRINCIPES - WEBINAR

    BASISPRINCIPES - WEBINAR

    INHOUD

    Je maakt kennis met het begrip ‘toegankelijk publiceren’: wat is het en waarom is het van belang. Aan bod komen de belangrijkste basisprincipes, definities, begrippen en veelgebruikte termen. Maar ook mythes, fabels en feiten passeren de revue: wat is waar, wat is onzin? 

    Je maakt ook kennis met Lucas, Bram, Esther, Ilya en mevrouw Ansems. Als vertegenwoordigers van jouw lezerspubliek zul je ze regelmatig voorbij zien komen. Zij laten je herhaaldelijk zien wat toegankelijk is en wat niet. 
    Doordat je door hun ogen met ze mee kijkt, snap je direct de impact van (on)toegankelijke publicaties. Waardevolle inzichten dus!

     

    "Je gaat direct al met andere ogen kijken naar jouw eigen publicaties"

     

    Na dit onderdeel:

    • Weet je wat het begrip ‘toegankelijk publiceren’ in grote lijnen inhoudt;
    • Ken je de basisprincipes van toegankelijk publiceren;
    • Weet je welke beperkingen lezers kunnen ervaren;
    • Weet je welke leeshulptechnologie beschikbaar is, hoe en welke lezers die gebruiken;
    • Kun je de belangrijkste toegankelijkheidsproblemen herkennen;
    • Kun je deze toegankelijkheidsproblemen relateren aan de basisprincipes van toegankelijk publiceren én aan verschillende lezers;
    • Weet je welke impact (on)toegankelijkheid heeft voor jouw eigen (potentiële) klanten en voor jouw werk;
    • Weet je wat de voordelen zijn van digitale toegankelijke publicaties voor jou als uitgever;
    • Weet je waarom toegankelijke publiceren van belang is en voor wie.
  • KWALITEITSEISEN (WCAG) - WORKSHOP

    KWALITEITSEISEN (WCAG) - WORKSHOP

    INHOUD

    Tijdens het webinar, het eerste onderdeel, heb je geleerd wat toegankelijk publiceren is, wat de belangrijkste principes zijn, waarom het van belang is en voor wie. 

    In dit tweede onderdeel maken we je wegwijs in de kwaliteitseisen. Je maakt kennis met de richtlijnen en standaarden van toegankelijk publiceren (WCAG 2.2., EPUB Accessibility 1.1 en PDF/UA), waarom ze er zijn, en ook: wat deze te maken hebben met websites en e-books.

    Ook tijdens dit onderdeel zullen Lucas, Bram, mevrouw Ansems, Esther en Ilya de revue passeren. Aan de hand van vele praktische voorbeelden gaan we in op de kwaliteitseisen voor onder andere kleurgebruik, semantische opmaak (structuur), digitale eigenschappen, tekstuele content, niet-tekstuele content (afbeeldingen, video, audio), tekstalternatieven en beeldbeschrijvingen. Je krijgt handvatten om de vertaalslag naar je eigen publicaties en die van anderen te maken. 

     

    "Eindelijk houvast! Ik heb heel veel gereedschap in handen om die eerste stappen nu zelf te kunnen zetten. Echt heel fijn!"

     

    Na dit onderdeel:

    • Weet je wat de belangrijkste kwaliteitseisen van toegankelijk publiceren zijn; 
    • Heb je kennis gemaakt met de belangrijkste WCAG-richtlijnen en weet je hoe je deze moet hanteren;
    • Weet je ook waarom deze richtlijnen van belang zijn en voor wie;
    • Kun je met deze WCAG-richtlijnen beoordelen in hoeverre een publicatie (on)toegankelijk is;
    • Kun je bepalen welk (tekst)alternatief bij een afbeelding, een video of bij audio noodzakelijk is;
    • Weet je aan welke eisen een beeldbeschrijving moet voldoen;
    • Kun je een eenvoudige beeldbeschrijving maken;
    • Kun je de gevolgen van toegankelijkheidsproblemen benoemen en deze relateren aan specifieke lezers en aan jouw eigen (potentiele) klanten;
    • Weet je wat je kunt (laten) doen om toegankelijkheidsproblemen op te lossen;
    • En weet je waarom voldoen aan alleen de WCAG een publicatie niet altijd toegankelijk maakt.
  • VERTAALSLAG NAAR EIGEN PRAKTIJK - WRAP-UP

    VERTAALSLAG NAAR EIGEN PRAKTIJK - WRAP-UP

    INHOUD:

    Aan de hand van vele voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van Lucas, Bram, Esther, Ilya en mevrouw Ansems heb je kennis gemaakt met de belangrijkste richtlijnen voor toegankelijk publiceren. Ook heb je er al een beetje mee kunnen oefenen. 

    Maar wat betekent dat nou voor jouw eigen werk en die van je collega’s? Voor het uitgeefproces? In dit blok maak je de vertaalslag van het geleerde naar jouw eigen praktijk. Doordat je keer op keer door de ogen van onze hoofdrolspelers kijkt, begrijp je uiteindelijk wat de impact is voor jouw dagelijkse uitgeefpraktijk en wat nodig is om toegankelijk te kunnen publiceren. Tegelijkertijd levert dat ook weer nieuwe vragen op. Tijdens deze online 'wrap up' geven onze experts dan ook antwoord op deze vragen. En, we geven je ook alvast een inkijkje in de mogelijke vervolgstappen die jij en jouw organisatie kunnen zetten.

     

    "De impact van brontoegankelijk publiceren is na dit programma duidelijk geworden. We zijn ons inmiddels bewust van het nut en de noodzaak ervan. Nu kunnen we aan de slag!"

     

    Na dit onderdeel:

    • Kun je de impact van (on)toegankelijkheid voor jouw publicaties en jouw (potentiële) klanten benoemen; 
    • Zijn je vragen over toegankelijk publiceren beantwoord of ben je verder op weg geholpen;
    • Weet je bij welke specialisten je aan kunt kloppen voor vervolgvragen;
    • Snap je wat toegankelijk publiceren betekent voor jouw dagelijkse praktijk, die van je collega’s en voor de organisatie;
    • En heb je zicht op de vervolgstappen die voor jouw werk en organisatie nodig (kunnen) zijn.

DOELGROEP

Dit programma is de beste start voor uitgevers die de essentie van toegankelijk publiceren willen begrijpen. Het is uitermate geschikt voor iedereen die bij of voor een uitgeverij werkt, voor iedereen die betrokken is bij de productie en distributie van (bron)toegankelijke publicaties. Voor iedereen die met meer zekerheid aan de slag wil met brontoegankelijk publiceren.

Er is geen specifieke voorkennis, opleidingsniveau of ervaring vereist. Mocht je de introductietraining Digitale Toegankelijkheid van de Mediafederatie hebben gedaan, dan is deze cursus een prima vervolg daarop. Het is echter geen voorwaarde om te kunnen starten.

TIP!
Deelname met collega's uit multidisciplinaire teams wordt sterk aanbevolen. Hiermee vergroot je de effectiviteit van het geleerde.

Hoe ga je leren?

Zelfstudie

Voorafgaand aan de interactieve sessies (webinar, workshop en online wrap-up) is het noodzakelijk om je voor te bereiden. Die voorbereiding is voorwaardelijk om de programmaonderdelen met succes te kunnen volgen. Het betreft het lezen van artikelen of bekijken van een aantal video’s. Ook zullen we je aan het denken zetten met enkele voorbereidende opdrachten, dikwijls aan de hand van een eigen publicatie. Zelfstudie en voorbereidende opdrachten doe je individueel, op je eigen tempo, in je eigen tijd. Reken op ongeveer 4-6 uur voor zelfstudie.

Interactieve sessies

De interactieve sessies (online & op locatie) zijn een afgewogen mix van theorie en praktijk. En met de nodige fun! Je wordt begeleid door de ervaren toegankelijkheidsexperts van Dedicon. Uiteraard ontmoet je ook de andere deelnemers. 

Er zijn drie bijeenkomsten:

  1. Live webinar (2 uur)
  2. Workshop op locatie (6 uur)
  3. Online wrap-up (2 uur)

Maak kennis met onze experts

foto van team toegankelijkheidsexperts van Dedicon

Hoi, aangenaam kennis met je te maken! Tijdens de cursus word je door ons begeleid. Wij beschikken over jarenlange ervaring in het toegankelijk maken van tekst en beeld voor mensen met een leesbeperking. Daarnaast is ieder van ons opgeleid tot toegankelijkheids-expert. We weten dus heel goed wat erbij komt kijken om toegankelijk te publiceren en we kunnen die inzichten moeiteloos vertalen naar concrete acties. Dus ook naar jouw dagelijkse uitgeefpraktijk. We kijken ernaar uit om je te ontmoeten! 

Hartelijke groeten, 
Marian, Gerda, Femke, Anne, Thomas, Kirsten, Anke, Hans en Anja (beiden niet op foto) en Rieke

Onze visie op leren

Leren moet duurzaam zijn. We vinden het belangrijk dat het geleerde beklijft. Daarom zorgen we ervoor dat datgene wat we je leren, sterk in de praktijk is verankerd. In onze trainingen kunnen we putten uit de ruim 65 jaar ervaring van Dedicon met het produceren van aangepaste leesvormen. En op waardevolle inzichten uit de samenwerkingen met onze klanten en ervaringsdeskundigen. Onze werkwijze is dan ook mensgericht en oplossingsgericht, praktisch en concreet. Onze trainingen zijn een afgewogen mix van theorie en praktijk. Met aansprekende voorbeelden tonen we je de directe impact op de gebruikservaringen van jouw klanten. Zo waarborgen we actuele, relevante kennis die écht het verschil maakt.

logo Apace (mede-financier)
logo Europese Unie (mede-financier)