Leerplatform over toegankelijk publiceren gelanceerd

Inclusive Publishing in Practice biedt gratis modules

Uitgevers van digitale publicaties en andere geïnteresseerden in toegankelijk publiceren kunnen vanaf nu terecht op het online platform Inclusive Publishing In Practice (IPIP). De 4 leertrajecten, 11 cursussen, 30 modules en 75 leereenheden zijn door Dedicon en Europese partners ontwikkeld. Met het oog op de toegankelijkheidseisen uit de Europese Toegankelijkheidsakte die op 28 juni 2025 in werking treden, helpt het leermateriaal bij het voldoen aan wettelijke eisen, vooral op het gebied van e-books en e-commerce.

Het doel van dit platform is het bevorderen van de productie en distributie van toegankelijke digitale publicaties. IPIP biedt daarom leereenheden aan onder een open source, Creative Commons-licentie. De cursussen zijn tevens gratis en te volgen zonder een speciaal account. Hiermee willen we zoveel mogelijk uitgevers en andere organisaties de kans bieden om kennis op te doen. Hierdoor kunnen uiteindelijk meer mensen, vooral ook die met een leesbeperking, profiteren van een groter aanbod van aan de bron toegankelijke publicaties.

Afbeelding
Een jonge vrouw luistert buiten met een koptelefoon op naar haar tablet.

Kennisplatform Inclusiefpubliceren.nl

Naast het platform IPIP is er een tweede kennisbron die helpt bij het maken van toegankelijke publicaties: de website Inclusiefpubliceren.nl. Deze bevat onder andere vier snelstartgidsen met handige en praktische tips om mee te beginnen. 

Ontwikkeld in Europees verband

Het leerplatform IPIP is ontwikkeld door Dedicon, Johannes Kepler Universität (Oostenrijk) en BrailleNet (Frankrijk). Het initiatief komt voort uit een project dat is gefinancierd door het Erasmus+ programma van de Europese Unie. Het leermateriaal is behalve in het Nederlands ook beschikbaar in het Engels, Duits en Frans. 

Afbeelding
logo's van het project IPIP en het Erasmus+ programma van de EU
Publicatiedatum: 16 januari 2023 Laatste update: 6 months geleden