Eerste uitgeverijen ondertekenen ABC Handvest toegankelijk publiceren

‘Hopelijk volgen snel meer uitgeverijen’

Gottmer en AMN hebben als eerste Nederlandse uitgeverijen het internationale ABC Handvest ondertekend. Met ondertekening van deze intentieverklaring zijn ze in Nederland koploper op het gebied van toegankelijkheid en hebben ze een eervolle plek op de wereldlijst van Accessible Books Consortium (ABC) verworven.

Wereldwijd is er veel aandacht voor het initiatief van ABC. Maarten Verboom, directeur van Dedicon en voorzitter van het DAISY Consortium: “Deze intentieverklaring is al door vele uitgeverijen uit verschillende landen ondertekend. Nederlandse uitgevers ontbraken nog in dit overzicht. Tot nu toe; Gottmer en AMN zijn de eerste Nederlandse uitgevers die dit initiatief hebben omarmd. Hopelijk volgen snel meer uitgeverijen.” 

Waarom dit handvest?

De groeiende beschikbaarheid van e-books en andere digitale publicaties biedt mensen met een leeshandicap een ongekende hoeveelheid aan mogelijkheden. Zij genieten van een steeds groter aanbod e-books en andere publicaties en kunnen daardoor volwaardig meedoen op school, op het werk en in de vrije tijd. Het is echter aan de uitgevers, auteurs en andere betrokkenen om ervoor te zorgen dat steeds meer publicaties volledig toegankelijk zijn. Dat kan alleen als zij hier ook daadwerkelijk mee aan de slag gaan en zich eraan committeren. Daarom heeft Accessible Books Consortium (ABC) dit Handvest opgesteld, waarmee uitgevers zich kunnen verbinden aan het doel om e-books en andere digitale publicaties voor iedereen toegankelijk te maken

Voorbereiden op wetgeving

De ondertekening door Gottmer en AMN komt op het moment dat uitgeverijen zich massaal gaan voorbereiden op wetgeving: in 2025 zijn uitgeverijen in Nederland verplicht om hun e-books en andere digitale publicaties toegankelijk te maken. Om tijdig te kunnen voldoen aan deze nieuwe wet zijn afgelopen jaar bijna 100 Nederlandse uitgeverijen klaargestoomd binnen het project Toegankelijk Publiceren aan de Bron (TPUB). De bewustwordingssessies, workshops en presentaties van de TPUB-organisatie konden rekenen op veel belangstelling; tientallen uitgevers maakten kennis met het nut en de noodzaak van toegankelijk publiceren en leerden de praktische toepassingen ervan. Paul Gillijns, projectmanager van het TPUB-project: “Naast bewustwording hebben we veel enthousiasme ervaren. Dat momentum willen we vastgehouden met het beschikbaar stellen van alle kennis die we gedurende het project hebben verzameld. Zo voorzien we uitgevers van een uitgebreide kennisbank waar, behalve veel kennis, ook gratis trainingsmateriaal en handige snelstartgidsen zijn te vinden. Uitgeverijen, maar ook andere professionals die betrokken zijn bij de productie van publicaties, maken daar volop gebruik van.”

Uitgeverijen in de rij

Inmiddels staan meer uitgeverijen in de rij om het voorbeeld van Gottmer en AMN te volgen. Wie dat zijn en wat hun motiveert is binnenkort te lezen op de 'wall of fame’ van Inclusiefpubliceren.nl. Daar kun je ook de interviews met de eerste koplopers vinden.

Afbeelding
Gottmer ondertekende het BC Handvest toegankelijk publiceren

v.l.n.r. Eefje Huntink (productie Gottmer), Marius van Campen (directie Gottmer), Agatha Oudhuis (productie Gottmer), Sanne Walraven (GAU/de Mediafederatie), Carine van Wijk (directie Gottmer). Foto: Enith van Tongeren

Meer weten?

Afbeelding
Portretfoto Rieke Vullings
Rieke Vullings
Toegankelijkheidsmanager
Afbeelding
Portretfoto Hans Beerens
Hans Beerens
Toegankelijksheidsmanager
Publicatiedatum: 16 februari 2023 Laatste update: 9 months geleden