Dorine in 't Veld

Dorine is een pionier. Altijd op zoek naar oplossingen, zodat iedereen met een visuele beperking kan lezen en leren wat hij wil. Aanvankelijk lag haar focus vooral op het gebied van ICT en educatief materiaal. Tegenwoordig ligt haar focus op geprint braille, tactiele tekeningen en uitleg daarbij, ook voor de ‘vrije tijd’.

Beeldbeschrijving alleen maakt vaak net niet helemaal duidelijk hoe iets werkt en hoe het in elkaar zit, zeker als een onderwerp nieuw is voor iemand. Ondersteuning met een reliëftekening maakt de uitleg wel volledig en precies te begrijpen. Of het nu gaat om begrijpen hoe een omgeving in elkaar zit, hoe een route precies loopt, hoe letters en cijfers of Chinese tekens eruit zien, om grafieken of structuurformules, of om kunst: voelbare tekeningen maken het mogelijk.

Waar Dorine in de toekomst heen wil met haar producten? Ze moeten wat haar betreft nog inclusiever worden; en multimodaler. Bijvoorbeeld: zwartschrift en afbeeldingen toevoegen aan geprint braille voor jonge lezers. Touchfeedback en kunnen kiezen of je uitleg in digitale tekst of audio wilt bij voelbare tekeningen. Meer integratie van producten. En vooral: ze moeten voor iedereen beschikbaar zijn. Op scholen, in de bibliotheek (van Passend Lezen) en in musea. En mensen die daar werken, moeten met die producten uit de voeten kunnen en weten hoe ze in te zetten. Dorine geeft hier regelmatig workshops voor.

In haar vrije tijd vind je Dorine trouwens ook vaak in musea. Soms alleen of met vrienden, soms als begeleidster van blinde bezoekers.