Noord/Zuidlijn

Het zal bijna niemand zijn ontgaan, maar de Noord/Zuidlijn rijdt! En Dedicon heeft een aanzienlijk aandeel in het toegankelijk maken van de acht metrostations voor mensen met een visuele of andere leesbeperking. In opdracht van Vervoerregio Amsterdam hebben wij de toegankelijke, voelbare plattegronden gemaakt.

Design for all

De plattegronden zijn een prachtig voorbeeld van een inclusieve oplossing. Ze maken zelfstandig reizen mogelijk voor mensen met een leesbeperking, maar ook makkelijk voor mensen zonder leesbeperking. De zogenoemde 'one-vision'-kaarten in kleur geven informatie weer in grote letters, braille, reliëf én audio. De audio is te beluisteren door de QR-codes te scannen. Je krijgt vervolgens informatie over het betreffende station, de meest logische looproute, maar ook overstapmogelijkheden op het overige OV komen aan bod. De kaarten zijn in nauwe samenwerking tot stand gekomen met de Oogvereniging en Cliëntenbelang.

Overhandiging aan Sharon Dijksma

De kaarten zijn officieel overhandigd aan portefeuillehouder Sharon Dijksma en twee reizigers met een visuele beperking. Zowel de opdrachtgever en Sharon Dijksma als de reizigers waren zeer enthousiast over de plattegronden. 

Zelfstandig reizen

Behalve de duurzame kaarten op de stations zelf zijn er ook thuisversies gemaakt die kosteloos door mensen kunnen worden aangevraagd om thuis de reis voor te bereiden. Inmiddels hebben we daarmee al honderden mensen zelfstandig van Noord naar Zuid geleid. Of andersom natuurlijk. 

Neem contact op met onze adviseurs voor meer informatie of een advies over het openbaar vervoer en toegankelijkheid. We vertellen u graag meer over onze producten en diensten op het gebied van toegankelijke informatie.

Meer informatie over toegankelijke informatie

Afbeelding
Portretfoto Jacques Schuiling

Jacques Schuiling

Senior specialist toegankelijke informatie

Gerelateerde onderwerpen

Afbeelding
tactiele plattegrond van centraal station utrecht
Afbeelding
openbaar vervoer routekaart van Nederland
Afbeelding
een traditionele telefoon met draaischijf