Lezen met een daisyspeler

Alles over daisybestanden en daisylezers
Een daisyspeler is een voorleesapparaat. Het leest audiobestanden voor die zijn voorzien van een zogenaamde daisy-structuur. Daisy staat voor: Digital Accessible Information System. Dit is een internationale standaard voor digitale audioboeken. Het doel is informatie toegankelijk te maken voor alle mensen met een leesbeperking. Bijvoorbeeld voor mensen met dyslexie zijn daisybestanden zeer geschikt, maar ook voor personen die blind of slechtziend zijn.

Expert in het maken van daisybestanden

Dedicon is expert in het maken van daisybestanden. De daisybestanden zijn boeken, tijdschriften of kranten die door mensen worden ingesproken en een handige structuur hebben. Dankzij die kenmerkende daisy-structuur kan de lezer gemakkelijk navigeren van hoofdstuk naar hoofdstuk, pagina naar pagina of paragraaf naar paragraaf, bladwijzers aanbrengen en de voorleessnelheid aanpassen.

Soorten daisyspelers

Er zijn drie soorten daisyspelers, die vrijwel alledrie hetzelfde werken. Maar er zijn verschillen in bediening, formaat en mogelijkheden:

  1. Zo is er het tafelmodel daisyspeler met een ingebouwde luidspreker en waarmee je CD’s kunt afspelen. 
  2. De compacte daisyspeler wordt ook wel pocket daisyspeler genoemd. Deze daisyspeler is klein, draagbaar en makkelijk overal mee naar toe te nemen. Deze daisyspeler wordt gebruikt met een hoofdtelefoon en werkt met een geheugenkaart waarop meerdere boeken passen. Deze variant is overigens vaak voorzien van tekst-naar-spraak software. Met de tekst-naar-spraak software kunnen verschillende tekstbestanden (txt, xml, html en doc) worden voorgelezen met een computerstem. 
  3. Tot slot is er nog een derde variant: de internet daisyspeler, software die je kunt downloaden en installeren op een computer, tablet of smartphone. De gebruiker kan de boeken downloaden of streamen via internet. Het grote voordeel is de snelle verkrijgbaarheid van het boek of tijdschrift. Een internet daisyspeler geeft daardoor toegang tot meer actuele informatie zoals een nieuwsdienst of dagelijkse gesproken krant. Een aantal tafel- en pocketmodellen hebben tegenwoordig ook de  mogelijkheid om boeken te downloaden of te streamen.

Voor het afspelen en lezen van daisy-bestanden is er software voor handen zoals Amis en EasyReader en zijn er apps zoals LEX, Audiolezen en de Daisylezer app. 

Boeken bestellen geschikt voor daisy

Digitale schoolboeken zijn te bestellen in onze webshop.
Digitale leesboeken geschikt voor daisyspelers zijn verkrijgbaar bij Passend Lezen.

Gerelateerde onderwerpen

Afbeelding
applicatie Lex op smartphone
Afbeelding
een professioneel mengpaneel met tientallen schuifjes en een microfoon