AOB’er en slechtziende of blinde leerling begeleiden?

Weet wat er aan aangepast lesmateriaal beschikbaar is

Ongeveer 75% van de leerlingen met een visuele beperking volgt onderwijs dichtbij huis. In de meeste gevallen worden zij begeleid door een AOB’er (ambulante onderwijskundige begeleider). Deze helpt leerlingen met een visuele beperking om zo goed mogelijk deel te kunnen nemen aan het reguliere onderwijs. Bijvoorbeeld met advies over aangepast lesmateriaal. Maar dan moet je als AOB’er wel weten wat er allemaal mogelijk is.

Gelijke kansen bieden

AOB’ers adviseren ook de leerkrachten van de reguliere school en de ouders met als doel dat de visueel beperkte leerlingen dezelfde leermogelijkheden krijgen als alle andere leerlingen. En dat is wat we bij Dedicon ook nastreven; iedere leerling moet dezelfde kansen hebben, of je nu kunt zien of niet.

Aangepaste schoolboeken van Dedicon

Daarom maakt Dedicon aangepaste schoolboeken en leermiddelen. Leer- en werkboeken voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. En ook voor het mbo, hbo, universiteit en beroepsonderwijs is een collectie beschikbaar. Zo wordt passend onderwijs echt mogelijk.

Passende oplossingen voor iedere leerling

Of je als AOB’er nu een leerling ondersteunt die blind is of slechtziend, voor iedere leerling is er een passende oplossing. Denk aan:

De educatieve collectie van Dedicon bestaat uit duizenden aangepaste leer- en werkboeken die via de webshop Dedicon Educatief worden geleverd aan scholen en leerlingen met een leesbeperking.

Didactische aanpassingen

Dedicon heeft hoogopgeleide professionals in huis die leermiddelen didactisch kunnen aanpassen. Zo kunnen ook leerlingen met een visuele beperking schoolopdrachten uitvoeren. En in de klas meedoen, net als ieder ander kind. Passend onderwijs hoeft geen beperking uit de weg te gaan.

AOB'er Toke over aangepaste schoolboeken van Dedicon

Toke werkt als AOB’er bij Visio: “Ik begeleid mijn leerlingen bij veel uiteenlopende zaken: ik geef ze bijvoorbeeld les in braille, we gaan samen aan de slag met aangepaste leermiddelen en ik leg veel concepten uit. Het concept ‘letters’ bijvoorbeeld, of zoiets als lichaamstaal. Dat zijn zaken die een blinde leerling niet meekrijgt als je ze er niet over vertelt. Hierbij speelt Dedicon met aangepaste schoolmaterialen ook een belangrijke rol: de boeken met didactische aanpassingen bijvoorbeeld, die werken hartstikke goed! Of de voelbare tekeningen van Leren en studeren op de tast. Dankzij Dedicon is meedoen mogelijk.”