Yoleo wint publieksprijs Europees Talenlabel voor innovatief talenonderwijs

Het onderwijs wordt er dagelijks mee geconfronteerd, kinderen die lezen lastig vinden. Aan leerkrachten en RT-ers de schone taak hen te motiveren om vooral véél te oefenen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is een steuntje in de rug belangrijk, want er zit talent in deze kinderen. Yoleo helpt het onderwijs om dit talent naar boven te halen door lezen leuk én makkelijk te maken.

Kwalitatieve verbetering van het onderwijs
Yoleo is een online leesgame. Deze game helpt kinderen van 8 tot 12 jaar zelfstandig en met plezier te lezen. Onderwijsprofessionals kunnen Yoleo inzetten om hun leerlingen meer leeskilometers te laten maken. Daardoor gaan zij beter en vloeiender lezen met meer begrip. Dat is een belangrijke voorwaarde voor schoolsucces en volwaardige participatie in onze talige maatschappij. De succesvolle invulling aan deze missie is recentelijk bekroond met de prestigieuze publieksprijs voor het Europees Talenlabel voor innovatief onderwijs. Het thema van deze verkiezing was ‘Taal voor ons allemaal’. De innovatieve waarde van het project en de bijdrage aan kwalitatieve verbetering van het onderwijs waren enkele belangrijke criteria waaraan de genomineerde projecten moesten voldoen. Ook werd gekeken naar de aantoonbare leeropbrengsten en het motiverende karakter voor leerkrachten. Yoleo ontving de prijs uit handen van cabaretière Sara Kroos in het Beatrixgebouw in Utrecht.

Hybride lezen
Op Yoleo.nl en via de iPad kunnen kinderen punten verdienen waarmee zij een virtuele kamer kunnen inrichten. Die punten verdienen zij door te lezen in de tientallen populaire jeugdboeken die in de online boekenkast worden aangeboden. De tekst van de boeken wordt op het scherm getoond en gelijk voorgelezen door een menselijke stem. Een handig leesbalkje geeft de positie in het boek weer. Een soort karaoke dus. Deze hybride leesvorm is uniek in Nederland en maakt lezen niet alleen leuk, maar ook makkelijk. Duizenden kinderen maken al met veel plezier gebruik van Yoleo. Het geldbedrag dat met de prijs gepaard gaat wordt door Stichting Dedicon ingezet voor de verdere uitrol van hybride leesvormen.

Ideaal bij leesproblemen
“Het aantal kinderen met leesproblemen neemt toe. Zij vinden lezen vaak niet plezierig of moeilijk, omdat ze bijvoorbeeld dyslectisch zijn. Daarom lezen ze te weinig en belanden vervolgens in een neerwaartse spiraal. Dit betekent steeds meer achterstand. Er is geen toegang tot boeken en andere teksten en dat maakt dat ze minder gemotiveerd zijn om te gaan lezen. Terwijl lezen juist zo belangrijk is voor de ontwikkeling van de creativiteit, fantasie, kennis en talenten. Het is dus essentieel om leeskilometers te maken. Daarom hebben onze onderwijsspecialisten Yoleo ontwikkeld”, zegt Edwin Meijerink, manager Klant, Markt en Innovatie van Dedicon. “Yoleo maakt lezen leuk door het te koppelen aan een bijzondere game. We verwachten dat we voor veel kinderen – en ook ouders – het lezen nog eenvoudiger en plezieriger kunnen maken. Zeker als je je beseft hoe goed Yoleo kinderen helpt bij het begrijpend lezen en het vergroten van de woordenschat.” Het platform van Yoleo is gratis te gebruiken. De boeken van Yoleo zijn voor een aantrekkelijke prijs verkrijgbaar. Het eerste hoofdstuk van elk boek is altijd gratis, zodat kinderen het eerst kunnen proberen. Voor het onderwijs zijn speciale schooltarieven voor het aanschaffen van boeken in Yoleo.

Yoleo is ontwikkeld door Dedicon met steun van het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB) en het VSBfonds.

AddToAny