De Mediafederatie

Toegankelijk publiceren aan de bron heeft speciale aandacht

Steeds meer educatieve en algemene uitgeverijen zijn zich bewust van toegankelijke informatie, maar hebben uiteenlopende uitdagingen. De motivatie en drive om tekst en beeld écht toegankelijk te maken is bij alle uitgeverijen duidelijk merkbaar. Toegankelijk publiceren aan de bron heeft voor de Mediafederatie dan ook speciale aandacht.

De Mediafederatie is de overkoepelde belangenbehartiger van de uitgevers en mediabedrijven in Nederland. Meer dan 90 procent van de Nederlandse uitgeefsector is aangesloten bij de Mediafederatie. Dedicon werkt als ‘trusted partner’ nauw samen met de Mediafederatie, met name waar het gaat om bewustwording en kennisdeling.
 

“De vrijblijvendheid van toegankelijke informatie is voorbij. Met kleine stapjes maken we samen tekst en beeld toegankelijk voor iedereen.” – Martijn David, algemeen secretaris van de GAU 
 

Kennis delen

Samen met de Mediafederatie geeft Dedicon handen en voeten aan het thema Toegankelijk publiceren aan de bron. Onder andere door het organiseren van kennissessies. Martijn David, secretaris Groep Algemene Uitgevers (GAU) en MT-lid Mediafederatie: “Het is belangrijk om de krachten van uitgeverijen en experts te bundelen. Er is duidelijk behoefte aan kennis, praktisch advies en feedback van eindgebruikers. Dat kan bijvoorbeeld middels kennissessies en trainingen. Die leveren belangrijke inzichten op en zijn dan ook waardevol voor iedereen.”
Op het platform inclusiefpubliceren.nl deelt Dedicon alle kennis over toegankelijk publiceren aan de bron. Op het platform staan praktische tips en informatie om zelf te starten en content te controleren op toegankelijkheid.
 

“Doordat achteraf geen herstelwerk nodig is, besparen uitgeverijen veel tijd en geld wanneer ze direct aan de bron toegankelijk publiceren,” aldus Hans Beerens, manager Toegankelijkheid bij Dedicon.

Hoe start je als uitgever met toegankelijk publiceren?

Wilt u als uitgeverij zelf starten met toegankelijkheid aan de bron? Maar u weet niet waar u moet beginnen of u mist de nodige expertise? Dedicon helpt u graag op weg. Dat kan in verschillende vormen:

  • Ondersteuning en begeleiding middels praktische tips en advies.
  • Co-creatie. Dedicon kan een deel van de productie uit handen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan tabellen, beeldbeschrijvingen of het maken van EPUB-bestanden of een toegankelijke PDF.
  • Volledig uitbesteden. Dedicon kan de gehele productie van toegankelijke publicaties overnemen.

Andere partners van Dedicon

Publicatiedatum: 3 mei 2022 Laatste update: 9 months geleden