Lezen met een brailleleesregel

Hoe lees je digitale informatie als je blind bent?

Wie digitale informatie uitgeeft, moet ervoor zorgen dat deze toegankelijk is. Want iedereen moet digitale informatie kunnen waarnemen, gebruiken en begrijpen. Ook mensen met een beperking. Mensen met een visuele beperking gebruiken daarom hulptechnologie. Bijvoorbeeld een brailleleesregel. Maar hoe werkt dat dan? Pas wanneer je begrijpt hoe hulptechnologie werkt, kun je publicaties écht aan de bron toegankelijk maken.

Wat is een brailleleesregel?

Een brailleleesregel is een apparaat dat via een stekkertje of Bluetooth aan computers, tablets en smartphones wordt gekoppeld. Het bestaat uit een dynamische leesregel, waaruit pennetjes omhoog komen in het braillepatroon. Door met de vingers aan deze pennetjes te voelen, kan iemand die blind is lezen wat er op het scherm staat.

handen bedienen een brailleleesregel

Brailleregels zijn er in verschillende soorten en maten, maar de meest voorkomende heeft 40 braillecellen, met acht punten per braillecel. Brailleleesregels met zes punten bestaan ook.

Hoe werkt een brailleleesregel?

Voordat je met een brailleleesregel kan lezen, moet je eerst schermleessoftware installeren. Een schermlezer zet digitale informatie om naar spraak en naar braille. Wanneer iemand deze software heeft geïnstalleerd en de brailleleesregel aan computer, laptop of smartphone heeft gekoppeld, kan hij vervolgens met de brailleleesregel alle informatie op het beeldscherm lezen. Bijvoorbeeld e-mails, apps of websites. En dat geldt niet alleen voor tekst, ook afbeeldingen, knoppen en linkjes kunnen met de brailleleesregel worden gelezen. 

Waarom lezen met een brailleleesregel?

Hoewel er tegenwoordig ook hulpmiddelen zijn om digitale informatie te laten voorlezen, kiezen blinde mensen er vaak toch voor om met een brailleleesregel te lezen. Waarom? Omdat het duidelijkheid geeft over de spelling van woorden. Bijvoorbeeld het woord “cholesterol”. Hoe weet je hoe het wordt gespeld, als je het woord alleen maar hoort en niet ziet? "Cholesterol" of “chollestorol” of misschien wel “golesterol”? Of hoe spel je de naam van de Britse koningin? "Elizabeth" of "Elisabeth"? Een brailleleesregel geeft duidelijkheid over spelling, wat bij het voorlezen van informatie verloren gaat. Mensen kiezen dus vaak voor een brailleleesregel, omdat ze anders hun woordbeeld verliezen.
Met een brailleleesregel kan de lezer woorden controleren op spelling, schrijfwijze en opmaak. Een leesregel helpt ook bij het controleren van tekstbestanden en bij het navigeren over het scherm. 

Voorbeeld uit de praktijk

Productmanager Davy Kager is blind en houdt zich dagelijks bezig met onze digitale leesvormen voor blinde en slechtziende lezers. Zelf gebruikt hij verschillende hulpmiddelen om informatie te kunnen lezen, waaronder een brailleleesregel. In deze video laat hij zien hoe met een brailleleesregel leest:

Wat betekent dit voor digitale publicaties?

Nu je weet hoe blinde mensen met een brailleleesregel lezen, begrijp je ook beter waarom het van groot belang is dat digitale informatie toegankelijk moet zijn. Bovendien levert toegankelijke tekst en beeld niet alleen voordelen op voor mensen met een visuele beperking. Iedereen heeft er profijt van! Ook de makers van digitale publicaties.

Mocht je als uitgever behoefte hebben aan advies bij het toegankelijk maken van je (digitale) uitgaven, dan helpen onze experts daar graag bij. Of ga naar onze kennisbank over inclusief publiceren. Hier vind je veel praktische tips, achtergrondmateriaal en trainingen die je op weg helpen.

Toegankelijk publiceren. Hoe wij uitgevers helpen:

Publicatiedatum: 15 augustus 2022 Laatste update: 1 month geleden