Voelbare plattegrond Amsterdams metronetwerk

Zelfstandig reizen mogelijk voor blinde reizigers

De Amsterdamse Noord/Zuidlijn is sinds de zomer 2018 operationeel. Tegelijkertijd met de opening wijzigden de routes van veel bussen en trams. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in de regio’s daaromheen. Omdat er zoveel tegelijkertijd veranderde, besloten Vervoerregio Amsterdam, de gemeenten en de drie vervoerders gezamenlijk op te trekken om de reizigers te informeren. Een toegankelijke, voelbare kaart van het metronetwerk vormde daarbij een speciaal onderdeel.

Dedicon maakte de kaart van het Amsterdamse metronetwerk in opdracht van de Vervoerregio. De acht stations van de Noord/Zuidlijn zijn op de kaart uitgelicht, evenals de treinverbindingen. De kaart geeft informatie in grote letters, braille, reliëf én audio. De audio is te beluisteren door de QR-codes te scannen. De reiziger krijgt vervolgens informatie over het betreffende metrostation, de meest logische looproute naar het perron, maar ook overstapmogelijkheden op het overige OV komen aan bod. De kaart is in nauwe samenwerking met de Oogvereniging en Cliëntenbelang tot stand gekomen.

Innovatieve oplossingen

Monique Vloeijberghs is beleidsadviseur bij Vervoerregio Amsterdam: “De dienstverlening van Dedicon sluit goed aan op de behoefte van de Vervoerregio. Snel kunnen schakelen en met innovatieve oplossingen komen is van belang geweest in dit proces. Daarnaast zijn het enthousiasme van Dedicon en passie voor het vak van grote invloed geweest op het mooie eindresultaat.”

Arjan Denkers, manager Tekst en Beeld bij Dedicon: "Behalve de productie van voelbare plattegronden zoals die voor het Amsterdamse metronetwerk, testen we onze voelbare plattegronden uitgebreid met ervaringsdeskundigen. Daarnaast zorgen we bij Dedicon  voor de distributie van de bestelde thuiskopieën."

'Snel kunnen schakelen en met innovatieve oplossingen komen is van belang geweest in dit proces.'

Amsterdam is de eerste stad in Nederland die met voelbare netwerkkaarten werkt. Vloeijberghs: “We vinden het belangrijk om een complexe situatie zoals een metronetwerk toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking."

De voelbare plattegrond van de NoordZuid-lijn en overhandiging door Sharon Dijksma aan twee mensen met een visuele beperking

Veel vraag naar voelbare netwerkkaart

Dat er veel behoefte is aan toegankelijke reisinformatie blijkt uit de vele aanvragen van de voelbare netwerkkaarten en de enthousiaste reacties van reizigers. Behalve de duurzame kaarten op de stations zelf, zijn er ook thuisversies gemaakt die kosteloos door mensen kunnen worden aangevraagd om thuis de reis voor te bereiden. “De plattegronden zijn een prachtig voorbeeld van een inclusieve oplossing. De voelbare plattegronden maken zelfstandig reizen mogelijk voor mensen met een visuele beperking, maar zijn ook makkelijk te begrijpen voor mensen zonder beperking. Design for all dus. Inmiddels hebben we hiermee al honderden mensen zelfstandig van Noord naar Zuid geleid. Of andersom.”

De netwerkkaarten zijn verkrijgbaar bij zes OV-servicepunten op de metrostations en op grote OV-knooppunten in de regio. Een thuiskopie is opvraagbaar via het platform Wijnemenjemee.nl.

Meer weten?

Publicatiedatum: 4 mei 2022 Laatste update: 1 year geleden