Scheikunde studeren met een visuele beperking

Blind en toch bèta studeren kan gewoon!

‘Een van mijn leerlingen die ik begeleid bij het maken van een studiekeuze is blind. Talen zijn niet zo haar ding. Ze blijkt eerder talent te hebben voor de bèta-vakken. Doe ik er wel goed aan om haar een bèta-richting te adviseren?’

Bij het maken van een profielkeuze voor havo of vwo moet je al vroeg in je middelbare schoolcarrière serieus nadenken over je toekomst. En de keuze beïnvloedt welke kant je op kunt voor een vervolgstudie of misschien zelfs wel de rest van je carrière. Een belangrijke keuze dus. Maar die keuzemogelijkheid is niet voor iedereen weggelegd. Althans, tot voor kort.

Advies beperkt tot talige studies

Leerlingen met een visuele beperking werden in veel gevallen sterk geadviseerd om maar een talige studie te gaan volgen. Tekst is immers relatief eenvoudig toegankelijk te maken. “Ga jij maar rechten studeren”, was dan ook een veelgehoorde aanbeveling. Of de leerling dit nu wilde of niet. Wilde je toch liever een scheikundestudie volgen, dan had je in de meeste gevallen gewoon pech. Dat vonden we bij Dedicon niet eerlijk. En dus gingen we aan de slag. 

Daarvoor hebben we wel de nodige hobbels moeten nemen. Beter gezegd, we zijn door muren heengegaan. Dikke muren welteverstaan. Wat bleek, er bestonden geen goede mogelijkheden om scheikundige structuurformules weer te geven. De essentie van het vak nota bene. Onze toegankelijkheidsexperts nodigden een paar scheikundigen uit Engeland uit en sloten zich op in een hok. Om na een paar dagen "Eureka" te roepen.

Close-up van een maatbeker met gele substantie, vastgehouden door een laborante (foto: Bee Nauralles)

Toegankelijke structuurformules

Het resultaat is dat we 50 toegankelijke basisstructuurformules hebben ontwikkeld, waarbij je met een toetsenbord door de formules heen kunt wandelen. Er wordt een duidelijk een beeld gegeven uit welke atomen een molecuul is opgebouwd en hoe deze met elkaar verbonden zijn. Blinde leerlingen kunnen de opbouw stap voor stap lezen middels een brailleleesregel of laten voorlezen. Docenten en begeleiders kunnen meekijken. Het is de basis van een set aan diensten om het scheikundevak eigen te kunnen maken. 

Ook Grieks, wiskunde en meetkunde

Het bleek makkelijker gezegd dan gedaan, maar onze ambitie om studiekeuze voor iedereen ook echt een keuze te laten zijn is gelukt. Niet alleen voor scheikunde, maar ook voor andere vakken zoals Grieks, wiskunde, meetkunde. Vanzelfsprekend, nietwaar?

Publicatiedatum: 26 april 2022 Laatste update: 2 months geleden