Dyslexie

Toegankelijke informatie voor mensen met dyslexie

Ruim 5% van alle Nederlanders heeft dyslexie. Dyslexie betekent veelal moeite met lezen, schrijven en spellen. Mensen met dyslexie nemen nieuwe informatie langzamer in zich op dan andere mensen. Lezen gaat traag, doordat een veelheid aan informatie moet worden verwerkt in de hersenen. Hoe kunnen leerlingen en studenten met dyslexie meekomen in het onderwijs en net als iedere andere leerling hun diploma halen?

Oplossingen voor mensen met dyslexie

Bij Dedicon geloven we in gelijke kansen voor iedereen. Dat iedereen volwaardig moet kunnen meedoen in de samenleving. Daarom maken we tekst en beeld toegankelijk. Voor iedereen. Zo maken we niet alleen voor blinden en slechtzienden toegankelijke publicaties, ook voor mensen met dyslexie. Van audioboeken (DAISY) tot vergrotingen, van digitale bestanden voor dyslexiesoftware tot karaokeboeken en handige apps. Onze oplossingen voor mensen met dyslexie:

Een tiener zit aan een wit bureau met een tablet in zijn hand en een koptelefoon op. Tekst: 'Leren met dyslexie? Ja, dat lukt mij prima'

Dyslexiebestanden voor scholieren

Dedicon heeft ruim 8.800 dyslexiebestanden voor het basis- en voortgezet onderwijs in de collectie. Dyslexiebestanden geschikt voor verschillende dyslexiesoftware (Alinea, ClaroRead, IntoWords, Kurzweil, L2S, SprintPDF, Read&Write en TextAid). Het ministerie van OCW heeft echter besloten de subsidie stop te zetten voor het maken van nieuwe dyslexiebestanden. Het ministerie verwacht dat de markt dit zelf oppakt. Concreet zou dit betekenen dat onze collectie dyslexiebestanden niet verder meer wordt aangevuld met nieuwe educatieve bestanden. Daarom produceren we op eigen initiatief extra titels om ervoor te zorgen dat de collectie weer up-to-date wordt. Het gaat daarbij om de meest afgenomen titels bij diverse leveranciers. In de webwinkel van Dedicon Educatief is te zien welke titels op voorraad zijn.

Productie Onderwijs

Afbeelding
tienermeisje werkt met koptelefoon op en laptop
Afbeelding
applicatie Lex op smartphone
Afbeelding
tekst met een gearceerd woord
Afbeelding
logo van Yoleo, een product van Dedicon
Afbeelding
een A4 pagina vergroot tot een A3 formaat
Afbeelding
examenleerlingen in een gymzaal
Afbeelding
Portretfoto Inge de Mönnink
Inge de Mönnink
Manager Educatieve Dienstverlening & Strategische Innovatie