Koninklijke rondleiding voor blinden en slechtzienden

Paleis Noordeinde op de tast verkennen

Elke Nederlander weet wel wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn. En we kunnen ons ook wel een beeld vormen van de koninklijke paleizen en hoe ze ervan binnen uitzien. Of toch niet?

Sinds 2016 is Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning en de koningin, in de zomervakanties te bezoeken. Door openstelling gedurende vier zaterdagen heeft het publiek de kans om kennis te nemen van enkele bijzondere (kunst-)historische ruimtes in het paleis. En die kans wil het Paleis nu ook aan blinde en slechtziende bezoekers geven; ook voor deze doelgroep worden rondleidingen georganiseerd.

Op de tast verkennen

De rondleidingen voeren door de verschillende officiële ontvangstruimtes van het paleis, zoals de Balkonkamer en de Grote balzaal. Deelnemers krijgen uitleg over de geschiedenis en het huidige gebruik van het gebouw, de stijlen van de verschillende vertrekken en over de ontvangst van gasten tijdens lunches en diners. Tijdens de rondleiding is er ook veel op de tast te verkennen, zoals meubelen, schouwen, livreien van lakeien en een gedekte tafel met verschillende serviezen voor dagelijks en officieel gebruik. Speciaal voor deze rondleidingen heeft Dedicon voelbare tekeningen gemaakt. Edwin Meijerink, manager Productie: "Die zorgen net voor dat ene extraatje; de deelnemers kunnen zich daarmee nog beter een voorstelling maken van de ornamenten en versieringen."

Voelbare tekening van het plafond van de Balkonkamer in Paleis Noordeinde  Voelbare tekening van het plafond van de Kleine Balzaal in Paleis Noordeinde  Voelbare tekening van een porseleinen bord met Delftsblauwe versieringen

Voelbare tekeningen

Dedicon produceerde tekeningen van de plafonds van de Balkonkamer en de kleine Balzaal en van het nieuwe Staatsservies. Meijerink: “Voor de tekeningen van het plafond hebben we gekozen voor een kleine schematische weergave met daarnaast enkele details vergroot weergegeven. Maar wat laat je wel zien en wat niet? Dat was wel even een uitdaging. Er zijn zoveel details. Nu is het aan de blinde en slechtziende bezoekers om het te ervaren. We zijn benieuwd!”

Meer inspiratie

Productie Musea

Meer weten over toegankelijke kunst?