Nonnetjes in Voerman Museum Hattem voelbaar

50 tastbare reproducties voor blinde en slechtziende museumbezoekers

Eind 2018 was het Voerman Museum Hattem met de inzending ‘Blikvanger’ een van de prijswinnaars van de jaarlijkse RAAK Stimuleringsprijs. Het ingezonden plan betrof een belevingsmogelijkheid om de kunstcollectie te ervaren: soundscapes die via een app op de smartphone hoorbaar zijn voor blinde en slechtziende mensen gecombineerd met voelbare kunstobjecten. Dedicon, een van de initiatiefnemers van de RAAK Stimuleringsprijs, maakte van het schilderij ‘Nonnetjes langs de Ville Close’ voelbare reproducties die blinde bezoekers op de tast kunnen verkennen.

In 1928 schilderde Jo Koster (1868-1944) het bewuste olieverf op doek-schilderij in het Bretonse Concarneau. Het schilderij toont een groep nonnen met op de achtergrond een ommuurde stad. 'Ville Close' staat voor een afgesloten of ommuurde stad. Deze ommuurde stad, gelegen op een lang eiland in het hart van de haven, fungeerde lange tijd als een centrum van scheepsbouw. 

Schilderij Nonnetjes langs de Ville Close
Het schilderij van Jo Koster, Nonnetjes langs de Ville Close

 

Zwelpapier

Van het schilderij zijn 50 voelbare reproducties gemaakt, uitgevoerd op zogenaamd zwelpapier. Dit papier gaat door een thermische printer en de delen die voelbaar moeten zijn, zwellen dan op.

Behalve voelbare tekeningen maakt Dedicon ook ander reliëfwerk zoals voelbare plattegronden en 3D-modellen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat blinde en slechtziende bezoekers de visuele museumwereld ook kunnen waarnemen.

Bekijk ook de video over het project Blikvanger:

Meer toepassingen en inspiratie

Meer weten?