Toegankelijke verkiezingen

Stemmen is een mensenrecht. Voor iedereen.

Europese verkiezingen, provinciale, landelijke of gemeentelijke verkiezingen. Het recht om te stemmen is een mensenrecht. En volgens de Kieswet moeten stembureaus toegankelijk zijn voor alle bezoekers. Maar wat als je een visuele beperking hebt?

Toegankelijke Stemwijzer 

Voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en het Waterschap 2019 heeft Dedicon de Stemwijzer toegankelijk gemaakt. Deze hebben we ook grondig getest door verschillende personen met een visuele beperking. De Stemwijzer bleek met de meest gangbare schermlezers redelijk goed te bedienen, maar voor toepassing van vergrotings-, braille en of spraaksoftware vroeg de Stemwijzer nog om enige verbeteringen. Daar zijn onze experts dan ook meteen mee aan de slag gegaan!

Kandidatenlijsten en stembiljetten

In opdracht van PostNL en Koninklijke Joh. Enschedé heeft Dedicon inmiddels al honderden kandidatenlijsten en stembiljetten toegankelijk gemaakt voor gemeenten en waterschappen in Nederland. En ook daar bleef het niet bij; voor de Europese verkiezingen van 2019 hebben de experts van Dedicon voor beide opdrachtgevers kandidatenlijsten omgezet naar alternatieve leesvormen. De kandidatenlijsten zijn onder andere in braille, grootletter en audio beschikbaar gemaakt:

Kandidatenlijsten in braille

Dedicon gebruikt geavanceerde machines en hoogwaardig braillepapier en produceert 4 miljoen braille pagina’s per jaar. De kandidatenlijsten in braille worden geprint op dubbelzijdig braillepapier. De lijst wordt voorzien van een sticker met daarop de titel van de kandidatenlijst in gedrukte tekst. 
 

Kandidatenlijsten in grootletter

Met een kandidatenlijst in grootletter kan iemand met een visuele beperking stemmen zonder daarbij afhankelijk te zijn van ingewikkelde apparaten of grote beeldschermloepen. De grootletter kandidatenlijsten worden geleverd op A3-papier, dubbelzijdig bedrukt in een duidelijk leesbaar lettertype. 
 

Kandidatenlijst in audio

Uw kandidatenlijst in audio voor iedereen beschikbaar? De kandidatenlijst wordt in onze professionele studio’s ingesproken en als MP3-bestand of als Daisy-CD geleverd. Het audiobestand is geschikt voor de gemeentewebsite of andere online kanalen.

 

 

Volwaardig meedoen

Dedicon gelooft in een samenleving waarin iedereen volwaardig moet kunnen participeren. Waarin niemand mag worden uitgesloten en iedereen gelijke kansen heeft. Toegankelijke kandidatenlijsten en stembiljetten zijn hiervan een prachtig voorbeeld. Ook handig voor mensen met dyslexie trouwens. Overheden kunnen deze eenvoudig laten produceren bij Dedicon. En met slechts één telefoontje zijn ze in een mum van tijd geregeld. Zo geeft u als gemeente, provincie of waterschap invulling aan het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap.

Video: op 20 maart 2019 had Grave een primeur; mensen met een visuele beperking konden voor het eerst zelfstandig stemmen. Onze geluidstechnicus Theo was een van de gelukkigen.

Of het nu gaat om Europese verkiezingen, landelijke verkiezingen, verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen of om de gemeentelijke verkiezingen, Dedicon zorgt ervoor dat blinden en slechtzienden zelfstandig kunnen stemmen. 

Inspiratie

Productie Gemeenten

Afbeelding
rechthoekig bordje met braille en tekst van een straatnaam in de kleuren geel en zwart
Afbeelding
plattegrond met loep

Vragen? Neem contact op!