Noord/Zuidlijn toegankelijk door voelbare plattegrond

Sinds zondag 22 juli is een operationele Noord/Zuidlijn in Amsterdam een feit. Om deze metrolijn ook toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking, heeft Vervoerregio Amsterdam Dedicon opdracht gegeven om een voelbare plattegrond te maken. Vorige week woensdag werden deze exemplaren door Dedicon overhandigd aan de nieuwe portefeuillehouder van de Vervoerregio, Sharon Dijksma.

Een inclusieve oplossing

De voelbare plattegrond is een prachtig voorbeeld van een inclusieve oplossing die door Dedicon mogelijk is gemaakt in opdracht van Vervoerregio Amsterdam. Op de kaart zijn door middel van kleuren en verschillende soorten lijnen de metrolijnen en stations te onderscheiden. Voor mensen met een visuele beperking is op de voelbare kaart is de positie van de Noord/Zuidlijn binnen het netwerk in beeld gebracht: de aansluiting op andere metrolijnen, NS-treinen en de veerpont. De verschillende soorten lijnen zijn door reliëf te onderscheiden. Metrolijnen herken je aan een strakke lijn, en de lijnen van NS aan een stippellijn. In braille wordt uitleg gegeven over de verschillende vormen en reliëf die op de kaart te vinden zijn. 

Op de kaart staan ook acht QR-codes afgebeeld; elk Noord/Zuidlijn-station heeft er een. De QR-codes zijn door reliëf te onderscheiden van de rest van de kaart. Met een smartphone of tablet kan je de QR-code scannen, waarna je een gesproken tekst kunt beluisteren. Deze tekst geeft uitleg over het betreffende station, de meest logische looproute, maar ook de overstapmogelijkheden op het overige OV komen aan bod. Het gebruik van de QR-code vergt uiteraard wat oefening, maar biedt veel informatiemogelijkheden. De kaart is in nauwe samenwerking met de Oogvereniging en Cliëntenbelang tot stand gekomen. 

De voelbare kaart van de Noord/Zuidlijn werd woensdag ook officieel door Sharon Dijksma overhandigd aan een blinde en een slechtziende reiziger. 
 
 

Thuis bestellen

Deze kaart is niet alleen bij OV servicepunten op diverse stations in de Vervoerregio te raadplegen, maar kun je ook kosteloos naar je huisadres laten opsturen. Op deze manier kunnen reizigers zich thuis al op hun reis voorbereiden en rustig de tijd nemen om de route via de Noord/Zuidlijn te bestuderen.
 
 

AddToAny