Karaoke lezen

Mensen met een leesbeperking zoals dyslexie, een leesachterstand of ander alfabetisch ongemak grijpen niet zo gauw naar een boek. Met karaoke lezen wordt dat anders. Met boeken die lezen en luisteren combineren hebben zij opeens de wind in de rug.

Lezen en luisteren tegelijk
Is het lezen of is het luisteren? Karaoke lezen is het allebei! Het maakt lezen en leren leuker en toegankelijker. Lezers zien het boek op hun scherm. Terwijl zij luisteren naar de tekst laat een ‘karaoke-balk’ op het scherm zien wát er wordt voorgelezen. Mét de professionele stemmen uit de Dedicon-studio’s en mét de vormgeving van de gedrukte versie. De leesluisteraar die het onderste uit de kan wil, stelt zelf kleuren, lettergrootte of voorleessnelheid in.

Nieuwe kansen
Veel educatieve uitgevers breiden hun gedrukte lesmethodes uit met hybride uitgaves. Door de combinatie van lezen en luisteren pikken leerlingen de stof beter op. Ook andere uitgevers zien de mogelijkheden van hybride boeken. Voor schoolboeken, maar ook voor promotiemateriaal van boeken, leesboekjes of reisgidsen. Hybride boeken van Dedicon zijn uniek. We stemmen elke productie nauwkeurig af op de wensen van onze opdrachtgever en de eindgebruikers. 

Bestanden voor dyslexiesoftware
Ook dyslexiesoftware maakt vaak gebruik van de combinatie van lezen en luisteren. Alleen wordt hier gewerkt met een computerstem. Maar hoe stem je deze digitale bestanden af op de gebruikers? Dedicon werkt nauw samen met de Groep Educatieve Uitgevers (GEU). Duizenden schoolboeken zijn inmiddels toegankelijk gemaakt voor speciale dyslexiesoftware, zoals ClaroRead, Kurzweil, TextAid, L2S en SprintPlus. Deze digitale boeken hebben dezelfde opmaak als de gedrukte versie. Leerlingen zien het boek op hun beeldscherm en zij kunnen de tekst laten voorlezen met een computerstem. De meeleesbalk laat zien wát wordt voorgelezen.

AddToAny