Escher

Optisch bedrog wanneer je niet kunt zien?
Wat als je niet kunt zien, maar toch kunst wilt ervaren? In een museum zien ze je al aankomen: voelen hoe dat unieke en kostbare erfgoed nou eigenlijk aanvoelt. Of dat je een schilderij betast om te voelen hoe groot het is en hoe verfijnd de lijst.

Iedereen

Kunst is vaak niet erg toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Maar iedereen moet kunnen genieten van kunst, nietwaar? Het is een stuk van onze identiteit en het maakt deel uit van onze rijke historie.

Telefoontje 

Maar hoe maak je kunst toegankelijk zodat ook blinden en slechtzienden ervan kunnen genieten? Zeker wanneer het gaat om optisch bedrog is dat nogal een uitdaging. Daarom belde het Escher Museum met de specialisten van Dedicon. 

Ga er maar aan staan

De Escher-kenners vertelden ons alles over de manier waarop je de meesterwerken kunt bekijken, wat de essentie is en wat het verhaal achter elk kunstwerk is. Maar hoe maak je optisch bedrog duidelijk aan iemand die nog nooit heeft gezien? De schone taak werd overgedragen aan de gespecialiseerde tekenaars en beeldbeschrijvers van Dedicon. Wat een gave opdracht! We hebben Anne, Robin en Ferdinand nog nooit zo opgewonden gezien.

Moment van de waarheid

Tijdens de opening van de expositie waren niet alleen de Eschers voelbaar. Ook het kippenvel dat op de armen van het publiek stond, sprak boekdelen. En betere beoordeling van onze eigen meesterproef konden we niet wensen. 

Het resultaat spreekt tot verbeelding, letterlijk

Stap voor stap begeleiden we de bezoekers door de kunstwerken, net zolang tot het totale beeld duidelijk wordt. Sommige kunstwerken bestaan daardoor uit meerdere tekeningen in reliëf en uit 3D-prints. De kunstwerken zijn dus in voelbare vorm gereproduceerd. De bezoekers worden daarnaast ook in audio begeleid zodat je ook echt begrijpt wat je voelt. Ze komen vers uit onze fabriek en zijn nu te bevoelen en beleven in Den Haag bij Escher in Het Paleis. 

Neem contact op met onze adviseurs voor meer informatie of een advies over het toegankelijk maken van kunst. We vertellen u graag meer over onze producten en diensten op het gebied van toegankelijke informatie.

Toegankelijk kunst? Dedicon maakt het mogelijk!

Meer weten over toegankelijke kunst?

Afbeelding
Portretfoto Jacques Schuiling

Jacques Schuiling

Senior specialist toegankelijke informatie

Gerelateerde onderwerpen