De Leesbutler staat voor je klaar

Samen met de CBB heeft Dedicon per 1 oktober 2019 een nieuw platform gelanceerd. Mensen met een visuele beperking kunnen nu ook bij ‘de Leesbutler’ terecht voor algemene informatie en lectuur in een alternatieve leesvorm. Op het nieuwe platform, www.leesbutler.nl, staan al meer dan 300 titels in de collectie die dagelijks wordt aangevuld met nieuwe titels.

De Leesbutler is een initiatief van de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden (CBB) en Dedicon. Gelukkig zijn er al meerdere platforms (zoals het platform van Bibliotheekservice Passend Lezen) waar andere leesvormen beschikbaar zijn. De Leesbutler is daarop een mooie aanvulling. Vooral (zorg)verzekeraars, overheidsinstanties, pensioenfondsen, seniorenbonden en kerkelijke instanties bieden hun informatie in audio aan op de Leesbutler. Maar ook magazines zoals de Allerhande, Eigen Huis en de Consumentengids worden in audio aangeboden. 

De audio is te beluisteren via de webbrowser, smartphone of tablet maar natuurlijk ook nog te bestellen als CD. Naast audio zijn de titels ook beschikbaar als digitale tekst en sommige titels in braille en grootletter. 

De Leesbutler is dienstbaar en biedt service aan bezoekers van het platform. Gerard Cornet, directeur CBB: "Een groot deel van onze klanten is al wat ouder en soms minder digivaardig. Wij hebben daarom een klantenservice ingericht voor telefonische ondersteuning. We helpen onze mensen graag verder tijdens het bestelproces."

"In het online portaal De Leesbutler hebben wij samen met de CBB de krachten gebundeld om informatie en lectuur toegankelijk te maken voor iedereen,” zegt Edwin Meijerink van Dedicon. Bij de Leesbutler kunnen bezoekers terecht voor algemene folders, meestal van de overheid, relatiemagazines en bijvoorbeeld belastingformulieren."

De CBB en Dedicon, de twee organisaties achter De Leesbutler, zetten zich al jarenlang in om mensen met een visuele beperking te voorzien van toegankelijke informatie. In het online portaal De Leesbutler zijn zij een samenwerking aangegaan om nog meer mensen te kunnen bereiken op één centrale en herkenbare plek.