Blind voor 1 dag

"Oh, zit ik hier", riep Mieke uit toen ze na twee uur haar bril mocht afzetten. Oriëntatie wordt echt veel lastiger als je zicht gedaald is naar 0%. Andere collega's zagen nog wel wat; zij hebben ervaren hoe het is om bijvoorbeeld maculadegeneratie te hebben, of glaucoom. "Ik overschatte mezelf en dacht dat ik het allemaal wel zag. Niet dus, ik zag een fietser én voetganger zo over het hoofd", zegt Ilse die ervaarde hoe het is om maculadegeneratie te hebben. Na een wandeltocht naar Albert Heijn is iedereen weer heelhuids aangekomen bij Dedicon - de schade bleef beperkt tot een gesneuveld potje in de supermarkt. 

Hoe het was om blind of slechtziend te zijn? Dit zeggen de collega's daarover: "Bijzonder, je bent echt veel afhankelijker en met een echte blindenbril voelde je je toch wat meer in je eigen wereld. En het is ook echt vermoeiend. Je bent zo aan het concentreren op waar je bent en of je goed loopt. Als je wel wat ziet, moet je goed focussen op datgene wat je ziet. En dat kost energie. Iedereen zou het eens moeten proberen, het geeft je een stuk meer inzicht. Echt indrukwekkend."

Op de langste dag van het jaar organiseert het Oogfonds actie Blind voor 1 dag : op verschillende plekken door het land vinden acties plaats. Zo ook in Grave. Negen collega's van Dedicon aan deden de actie mee. Met een oogziekte naar keuze haalden zij geld op voor oogonderzoek. Het resultaat? 2.300 euro in de pot!