RAAK Stimuleringsprijs

Musea inspireren tot toegankelijke kunstcollecties
In Nederland zijn 350.000 mensen slechtziend of blind. Hoe zorgen we ervoor dat ook zij kunnen genieten van kunstwerken, (historische) artefacten of de architectuur van een museum? Vanuit de overtuiging dat iedereen van kunst moet kunnen genieten is de RAAK Stimuleringsprijs in het leven geroepen. Initiatiefnemers zijn het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon. Met de RAAK Stimuleringsprijs hopen zij musea te inspireren om hun collecties toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De hoofdprijs van de RAAK Stimuleringsprijs omvat een geldbedrag van 30.000 euro, advies van een specialist en materiaal om een toegankelijke tentoonstelling voor slechtzienden en blinden te realiseren.

‘De kunst is iemand die niet kan kijken, toch te raken’


Hoe werkt het?

Nederlandse musea die nog geen specifiek programma hebben voor mensen met een visuele beperking kunnen meedingen naar de RAAK Stimuleringsprijs. Om kans te maken kunnen zij hun plan presenteren voor het toegankelijk maken van de collectie voor mensen met een visuele beperking. De jury, bestaande uit mensen uit de doelgroep, de museumwereld en (blinde) kunstenaars, bepaalt welke drie musea het beste voorstel hebben ingediend en stellen hiermee een shortlist samen. Deze top drie wordt bekend gemaakt op de website van de RAAK Stimuleringsprijs. Vervolgens mag het publiek stemmen op hun favoriet, zij bepalen de uiteindelijke winnaar.

 

Edith Mulder (Oogfonds): ‘Dit jaar konden we rekenen op tien inzendingen meer dan in 2018. Dat is voor ons een duidelijke indicatie dat steeds meer musea gaan nadenken over de vraag ‘Hoe komen we tot inclusie?’ En daar doen we het voor!’

 

RAAK Stimuleringsprijs 2018

Het Verzetsmuseum Amsterdam ontving te meeste stemmen van het publiek met haar plan voor een zelfstandig te bezoeken tentoonstelling over hoe Nederlanders worstelden met dilemma’s door onderdrukking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bezoekers met een visuele beperking krijgen een volwaardige museale beleving. Een vloermarkering in reliëf leidt hen langs afbeeldingen en authentieke objecten die mogen worden aangeraakt, zoals een typemachine, knijpkat en drukplaten voor illegaal drukwerk. Een speciale audiotour vertelt wat er te zien is.

RAAK Stimuleringsprijs 2017

Museum Boijmans van Beuningen ontwikkelde het programma Ongezien Boijmans, een rondleiding die aansluit bij de beleving van blinden en slechtzienden. Veel aandacht gaat daarbij uit naar multi-zintuigelijke vormen van kennisoverdracht, zoals voelen, muziek, geuren, inbeelding of fysieke beleving. Ook technieken als audiodescriptie zijn onderdeel van het project. 

RAAK Stimuleringsprijs 2016

Museum Beelden aan Zee ontwikkelde een programma voor blinden en slechtzienden, waarbij tactiele beleving centraal staat; beelden, materialen en technieken zijn al voelend en ruikend te ontdekken. Zijn plan omvatte ook beeldhouwworkshops voor mensen met een visuele beperking.

Gerelateerde onderwerpen