Niet zien, toch lezen?

Het kan wel! Simpel, gratis en snel.

Niet kunnen zien, en toch willen weten welke informatie er gedrukt staat? Voor velen lijkt dat een onmogelijke opgave. De website toegankelijkmaken.nl biedt uitkomst. Je kunt er in vier eenvoudige stappen een bestand zelf toegankelijk maken. Na het uploaden van je tekst ontvang je binnen een paar minuten de gedrukte tekst terug in gesproken vorm. Een ideale uitkomst voor mensen met een leesbeperking.

Makkelijk 

Initiatiefnemer van deze service is Dedicon, expert in het toegankelijk maken van informatie. Productmanager Susan van den Akker licht toe: “Er bestaan al veel oplossingen die teksten kunnen omzetten naar audio. Vaak zijn dat betaalde diensten, is er speciale hardware vereist, of vragen de oplossingen flinke digitale vaardigheden. Hoewel de techniek goed werkt, is dat niet voor iedereen een oplossing die ècht werkt. Met name oudere mensen die op latere leeftijd slecht zijn gaan zien ervaren dit als complex. Dat moest beter, eenvoudiger.”

Een leerling en haar lerares kijken glimlachend naar de beeldscherm van een pc

Snel 

De nieuwe conversiedienst kan Word-bestanden en PDF-bestanden omzetten, maar ook is het mogelijk om tekst op een foto te laten voorlezen. “Dat is handig als je bijvoorbeeld een recept, het etiket op een blik, een gebruiksaanwijzing, of een ouderwetse brief van de post wilt laten voorlezen,” aldus de enthousiaste Van den Akker. “Maak er een foto van en binnen een paar minuten wordt het audiobestand netjes in je mailbox afgeleverd. Makkelijker en sneller kunnen we het niet maken.”

VN-verdrag

De oplossing is niet alleen bedoeld voor mensen die niet (goed) kunnen lezen. Deze dienst speelt in op de landelijke druk voor een maatschappij waarbij niemand mag worden uitgesloten. Het VN-verdrag voor gelijke rechten voor mensen met een handicap verplicht overheden om al hun informatie ook in toegankelijke vorm aan te bieden. “We bieden overheden hiermee een eenvoudige oplossing om hun burgers goed te kunnen bedienen. We verwachten dan ook dat er vanuit deze hoek veel gebruik wordt gemaakt van deze service.” Van den Akker vervolgt enthousiast:  “Maar het is natuurlijk ook leuk voor mantelzorgers om eens een keer een audioboodschap te bezorgen bij hun familie. Je bezorgt er iemand al snel een grote glimlach mee.”

Gratis

De conversiedienst is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de Koninklijke Bibliotheek. Gebruikers van de dienst kunnen daardoor gratis gebruik van de conversiedienst.

Meer projecten, toepassingen en inspiratie

Meer weten? Neem contact op!

Afbeelding
portretfoto Susan van den Akker
Susan van den Akker
Productmanager