Maatschappelijke diensttijd

'Onzichtbare helden' spreken lectuur in voor blinde mensen

Het kabinet wil een maatschappelijke diensttijd (MDT) invoeren. MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. En daar werkt Dedicon graag aan mee!

Binnen deze ambitie zijn drie kernbegrippen van belang, namelijk maatschappelijke impact, talentontwikkeling en elkaar ontmoeten. Maatschappelijke impact wordt bereikt door iets te doen voor een ander en/of voor de samenleving en door zelf een stap verder te komen. Met talentontwikkeling ontwikkelen jongeren vaardigheden en vergroten zij hun zelfvertrouwen. MDT biedt ook de mogelijkheid om mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar te brengen, oftewel het stimuleren van sociale cohesie. Het is meedoen, door anderen te laten meedoen. Een ambitie die Dedicon uiteraard ondersteunt. 

Vier jonge mensen staan gearmd voor de dichte deur van een studiocabine. Tekst: 'Een boek inspreken voor een ander is een hele eer'

Gesproken boeken en tijdschriften

Daarom krijgen jongeren tussen 17 en 30 jaar bij Dedicon de kans om waardevolle werkervaring op te doen in het kader van de Maatschappelijke Diensttijd. De groep wordt vooral opgeroepen om romans, schoolboeken, kranten en tijdschriften in te spreken voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Omdat de makers van de gesproken lectuur zich vrijwillig inzetten voor een maatschappelijk doel, en omdat zij voor veel gebruikers onzichtbaar zijn, draagt het initiatief de toepasselijke naam OnzichtbareHelden.com.

Winnaars

“Wat ons betreft ben je een held als je je vrijwillig inzet voor een doelgroep die helaas nog te vaak aan de zijlijn staat,” aldus projectleider Anne Claire van der Lugt. “Want als je niet (goed) kunt lezen, kun je niet mee op school, kun je niet  meepraten over het laatste boek en sta je als snel op achterstand. De onzichtbare helden verrichten dus belangrijk werk en doen ondertussen waardevolle ervaring op. Dat levert alleen maar winnaars op.” 

Een divers aanbod aan vacatures

Er zijn maar liefst elf verschillende functies waarbinnen jongeren aan de slag kunnen. “We zoeken vooral jongeren met een goede stem, die van lezen houden”, aldus Van der Lugt. “Maar ook als je in audiotechniek geïnteresseerd bent of als webredacteur aan de slag wilt ben je van harte welkom. Vacatures genoeg, maar we bieden jongeren ook zeker de ruimte om eigen invulling aan hun talenten te geven”.

‘Onzichtbare helden’ met een visuele beperking

Ook jongeren met een visuele beperking kunnen bij Dedicon aan de slag. Van der Lugt: “Het was voor ons vanzelfsprekend dat deze doelgroep zelf ook als vrijwilligers aan de slag kan. Zo zijn er speciale vacatures voor de Adviesgroep en het Testpanel. De jongeren met een visuele beperking krijgen daarmee ook nog eens de kans om direct invloed te hebben op de oplossingen die Dedicon voor hen maakt.”

Samenwerking met de Vrijwilligerscentrale Nijmegen

De Vrijwilligerscentrale Nijmegen is een belangrijke partner in dit project, dat financieel wordt gesteund door het ministerie van VWS. Na afloop kunnen de jongeren een erkend Europass certificaat aanvragen. Voor velen is dat een mooie aanvulling op hun cv.

Meer weten? Neem contact op!