EPUB in de klas

Toegankelijke digitale leermethoden

Schoolboeken vormen een aanzienlijk deel van de boeken die we bij Dedicon aanpassen. Steeds meer hebben schoolboeken een digitale vorm. En ook die vragen om aanpassing naar een toegankelijke leesvorm. Daarom werkt Dedicon aan ontwikkeling van digitale toegankelijke schoolboeken. Schoolboeken in EPUB-formaat. En dat doen we in intensieve samenwerking met cluster 1-scholen van Visio en Bartiméus.

Vooralsnog gaat het om een pilot waarbij 44 EPUB-bestanden inmiddels zijn getest. De EPUB-bestanden zijn via het platform Bookshelf gedistribueerd en een aantal daarvan waren voorzien van beeldbeschrijvingen. Al met al zijn de uitkomsten van de testen veelbelovend. We verwachten dan ook dat we EPUB-bestanden van bestaande schoolboeken binnenkort kunnen gaan aanbieden.

Vier leerlingen in een computerlokaal met laptops voor hen. Tekst: 'Wow, dit boek kan echt heel veel'

Toegankelijk publiceren met EPUB 

Eén van de digitale bestandsvormen die bij uitstek geschikt is om informatie toegankelijk te publiceren is EPUB (Electronic PUBlication). Vooral omdat EPUB in principe al in de kern toegankelijk is voor mensen met een leesbeperking. Bovendien zijn duidelijke afspraken vastgelegd om EPUB-bestanden toegankelijk te maken. Met gratis programma’s is de toegankelijkheid van de EPUB te controleren.

De gebruiksmogelijkheden van een EPUB zijn het beste te vergelijken met een moderne website, maar dan ‘verpakt’ in één bestand. Veel onderdelen die je op internet tegenkomt (zoals interactieve elementen, audio, video, afbeeldingen) kunnen een EPUB-bestand verrijken. Dedicon is in Nederland dé expert op het gebied van de toegankelijkheid van EPUB.

Meer projecten, toepassingen en inspiratie

Afbeelding
EPUB in letters
Afbeelding
boekenkast en ipad met tekst

Meer weten? Neem contact op!

Afbeelding
Portretfoto Inge de Mönnink
Inge de Mönnink
Manager Educatieve Dienstverlening & Strategische Innovatie