50 artikelen

 • voelbare plattegrond van Vlinderpad De Vroente, Kalmthoutse Heide
  Vlinderpad Kalmthoutse Heide
  Blinde en slechtziende wandelaars kunnen het Vlinderpad op de Kalmthoutse Heide zelfstandig bewandelen met de voelbare plattegronden van Dedicon.
 • detail voelbare platterond stationsgebied Feanwalden
  Blind je weg vinden op treinstation Feanwâlden
  De gemeente Dantumadiel streeft naar een inclusieve samenleving, waarin iedereen optimaal mee kan doen. Ongeacht leeftijd, culturele achtergrond, gender, inkomen, talenten of beperkingen. En daar wordt werk van gemaakt! Bijvoorbeeld met een voelbare plattegrond voor stationsgebied Feanwâlden.
 • Handen voelen een overzichtskaart in reliëf van de Tour de France 2019
  Tastbaar Tour de France
  “Ik ben blind en een groot liefhebber van de Tour de France. Ik zou graag willen weten hoe het parcours van de Tour de France 2019 loopt. Is er een voelbare overzichtskaart?” Met deze vraag ging Dedicon aan de slag. Met een prachtig boekwerk als resultaat!
 • voelbare tekening van logo Olympische Winterspelen 2022. Rechtsboven de QRcode.
  Voelbaar logo Olympische Winterspelen 2022
  In februari 2022 organiseert China de Olympische Winterspelen. Reden om kenmerkende beelden als het logo en de Olympische ringen voelbaar te maken voor blinde en slechtziende sportliefhebbers.
 • close-up van een okergele libelle tegen helderblauwe lucht
  Beeldbeschrijvingen voor tijdschrift Libelle
  Voor uitgeverij Sanoma maakt Dedicon beeldbeschrijvingen voor het tijdschrift Libelle. Anne Bottenheft, coördinator Beeld bij Dedicon, geeft een kijkje in de keuken.
 • screenshot van de website van de Leesbutler
  Digitaal platform De Leesbutler
  Hoe zorg je er als bedrijf of organisatie voor dat jouw magazines, boeken, brochures en andere publicaties ook blinde of slechtziende mensen bereiken? De Leesbutler biedt bedrijven en organisaties een online platform voor algemene informatie en lectuur in een alternatieve leesvorm. Meer dan 300 titels!
 • Nederlands landschapsfoto van een polder; rivier met daarover een brug waarover auto's rijden
  Te Nat of te Droog?
  We zijn regelmatig getuige van weersextremen; de ene keer kampen we met wekenlange droogte, op andere momenten juist weer met te véél water. Wat betekent dit voor het straatbeeld? Hoe komt het landschap eruit te zien ? En, hoe leg je dat uit aan iemand die blind is?
 • Een opengeslagen schoolboek, met de vergrote versie ernaast
  Schoolboeken in groot formaat
  Dedicon maakt vergrotingen van schoolboeken. De geprinte boeken hebben weliswaar een groot formaat, maar dat betekent niet per se dat leerlingen extra veel in hun rugzak moeten meesjouwen.
 • voelbare tekening van vulkaan en vulkaanuitbarsting (dwarsdoorsnede)
  Voelbare tekeningen voor het onderwijs
  De vraag naar voelbare tekeningen voor blinde of slechtziende mensen neemt ieder jaar weer toe. Vooral voor het onderwijs zetten we veel visuele informatie om in voelbare vorm. En we leveren didactische aanpassingen van schoolopdrachten.
 • Hollandse polders met windmolens
  Special Energietransitie
  Het staat vast: we moeten anders omgaan met onze energiebronnen. Oftewel, energietransitie. Maar wat behelst die transitie dan? En hoe leg je dat uit aan iemand die blind is? De onafhankelijke redactie van Dedicon maakte er een audiospecial over.
 • detail van de reliëftekening van Fokke & Sukke inclusief braille (3)
  Fokke & Sukke in braille
  Dedicon heeft een toegankelijke editie van Fokke & Sukke voor blinde mensen gemaakt. Een voelbare cartoon, met braille én beeldbeschrijving in audio.
 • Replica van de verzetskrant in braille
  Replica verzetskrant in braille voor Verzetsmuseum
  In 2018 was het Verzetsmuseum Amsterdam de gelukkige winnaar van de RAAK Stimuleringsprijs. Een deel van de prijs is nu verzilverd; het Verzetsmuseum gaf aan Dedicon de opdracht om een replica van de eerste editie van de braille verzetskrant te maken. 
 • Grote markt Nijmegen vanuit kikkerperspectief
  Bijzondere audioproductie: Het verdriet van Nijmegen
  In 2020 hebben onze voorlezers maar liefst 1.300 leesboeken ingesproken, goed voor 716.000 audiominuten. Soms ook zeer bijzondere boeken. Boeken die zelfs de meest ervaren voorlezer niet onberoerd laten.
 • stapel tijdschriften op tafel
  Beeldbeschrijving, een verrijking?
  In hoeverre zijn beeldbeschrijvingen een verrijking voor blinde en slechtziende lezers? Deze vraag staat centraal tijdens onderzoek onder lezers van aangepaste kranten en tijdschriften.
 • stapeltje boeken met koptelefoon eromheen
  Luisterboeken versus gesproken boeken
  Bij Dedicon maken we een duidelijk onderscheid tussen luisterboeken en gesproken boeken. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?
 • 4 kinderen ontdekken de eerste Donald Duck in braille
  Een Donald Duck voor iedereen
  Donald Duck is het eerste toegankelijke stripverhaal voor blinde kinderen in de geschiedenis. In braille, audio, reliëf en met beeldbeschrijvingen. Deze speciale editie werd bekroond met de prestigieuze Mercur Award (de zogenaamde Oscar voor de tijdschriften) in de categorie ‘introductie van het jaar’.
 • Bert van den Brink kijkt lachend in de camera en leunt op piano
  'Braille bladmuziek produceren is een specialiteit'
  Bert van den Brink is een succesvolle blinde musicus en ambassadeur van braille bladmuziek. Hij weet hoe belangrijk het is om zelf muziek te kunnen lezen en analyseren.
 • drukkerij printer waaruit een blad van een magazine uitrolt
  Dedicon maakt veel mogelijk voor opdrachtgevers
  Voor uiteenlopende opdrachtgevers heeft Dedicon al heel wat uitgaven in passende leesvormen geproduceerd. Of hen ondersteund met trainingen en advies. Een overzicht met klinkende namen.
 • Gekleurde flyer met persoon, half man, half vrouw, en een taart op tafel met het getal 18 als kaars
  ‘Regel je shit!’
  De gemeente Den Haag gaf Dedicon opdracht om een checklist voor jongeren in gesproken vorm te maken. Jongeren met een visuele beperking hebben zo een handig overzicht van alle zaakjes die ze moeten regelen als ze achttien worden.
 • Detail van de voelbare tekening van DaVinci's Man van Vitruvius
  Afbeeldingen lezen met je vingers?
  We hoeven maar rond te kijken en ons oog valt op een poster, boekomslag, tv-scherm. Of we zien selfies, Insta-stories, stickers en emoticons op onze smartphones en laptops voorbij vliegen. Maar ja, wat heeft iemand die blind of slechtziend is daar nu aan? Met voelbare tekeningen kom je een heel eind.