48 artikelen

Sorteren op:
 • Gekleurde flyer met persoon, half man, half vrouw, en een taart op tafel met het getal 18 als kaars
  ‘Regel je shit!’
  De gemeente Den Haag gaf Dedicon opdracht om een checklist voor jongeren in gesproken vorm te maken. Jongeren met een visuele beperking hebben zo een handig overzicht van alle zaakjes die ze moeten regelen als ze achttien worden.
 • Detail van de voelbare tekening van DaVinci's Man van Vitruvius
  Afbeeldingen lezen met je vingers?
  We hoeven maar rond te kijken en ons oog valt op een poster, boekomslag, tv-scherm. Of we zien selfies, Insta-stories, stickers en emoticons op onze smartphones en laptops voorbij vliegen. Maar ja, wat heeft iemand die blind of slechtziend is daar nu aan? Met voelbare tekeningen kom je een heel eind.
 • meisje met elfenvleugels ligt op bed te lezen
  Leesplezier met een leesbeperking kan wel!
  Dedicon maakte een EPUB van het boek Hein en het Makkelijk Lezen Plein. Daarmee wil schrijver Léon Biezeman laten zien dat lezen niet alleen iets moet op school, maar juist ook heel leuk kan zijn. Biezeman heeft zelf dyslexie.
 • Rode koninklijke zetel voor een raam met gedrapeerde gordijnen aan weerskanten
  Koninklijke rondleiding voor blinden en slechtzienden
  Voor Paleis Noordeinde maakte Dedicon voelbare tekeningen die deel uit maken van de rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers. Edwin Meijerink, manager Productie: "Die zorgen net voor dat ene extraatje; de deelnemers kunnen zich daarmee nog beter een voorstelling maken van de ornamenten en versieringen."
 • close-up van een okergele libelle tegen helderblauwe lucht
  Beeldbeschrijvingen voor tijdschrift Libelle
  Voor uitgeverij Sanoma maakt Dedicon beeldbeschrijvingen voor het tijdschrift Libelle. Anne Bottenheft, coördinator Beeld bij Dedicon, geeft een kijkje in de keuken.
 • productmanager Davy Kager demonstreert een slimme wegwijzer in Grave
  Speciale straatnaambordjes in braille en audio
  Bij alle stoplichten in Grave waren tot voor kort straatnaambordjes in braille te zien. Slimme wegwijzers die ook relevante omgevingsinformatie boden via audiofragmenten.
 • centrale hal van station Utrecht CS
  Utrecht CS
  Dedicon helpt ProRail met voelbare plattegronden. Hiermee worden treinstations een stuk toegankelijker voor blinden en slechtzienden.
 • meisje met gekleurde haarban leest liggende op de buik op een ipad
  Karaokelezen voor meer leeskilometers
  Dedicon heeft in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek een nieuw type boek ontwikkelt: het karaokeboek. Een e-book dat kinderen kunnen lezen én beluisteren.
 • Folder Het Nieuwe Donorregister
  Het nieuwe Donorregister in audio
  Op 1 juli 2020 startte het nieuwe Donorregister. Iedereen vanaf 18 jaar en ingeschreven in een Nederlandse gemeente komt dan in het Donorregister. Aan VWS de taak om heel Nederland uiterst nauwkeurig te informeren. En aan Dedicon de taak om het ministerie daarbij te helpen.
 • Man met baard leest een document voor in microfoon. Laptop op tafel.
  Ingesproken brochures ook op Rijksoverheid.nl
  Mensen met een visuele beperking hebben ook behoefte aan informatie van de Rijksoverheid. Dedicon maakt in opdracht van het Ministerie van Algemene Zaken diverse folders en brochures leesbaar voor iedereen.
 • Louis Matthijsse verkent als eerste de voelbare plattegrond van Sint-Michielsgestel. Links zijn begeleider, Marleen Steelooper.
  Veilig over straat met voelbare plattegrond
  De gemeente Sint-Michielsgestel vernieuwt het centrum. Veel aandacht gaat uit naar duurzame inclusieve, toegankelijke oplossingen. Een voelbare plattegrond van de dorpskern is een van de oplossingen.
 • de Hofvijver in Den Haag
  Prinsjesdag
  Voor Prinsjesdag maakte Dedicon in opdracht van het Ministerie van Algemene Zaken de Miljoenennota 2022 toegankelijk in audio.
 • Jonge dame blaast confetti naar de camera. Grafitti achtergrond.
  Digitale confetti
  Onze voorlezers hebben inmiddels al 750.000 boeken ingesproken in de geavanceerde audiostudio's van Dedicon. Deze digitale boeken worden jaarlijks bijna 2 miljoen keer beluisterd. Er mag dus wel wat confetti worden gestrooid.
 • tekening met Japanse soldaten en gevangenen
  Japanse bezetting zichtbaar in het Museon
  De tentoonstelling Getekend in het Museon laat een bijzondere collectie tekeningen zien over de Japanse bezetting. Ook toegankelijk voor blinde bezoekers.
 • Bert van den Brink kijkt lachend in de camera en leunt op piano
  'Braille bladmuziek produceren is een specialiteit'
  Bert van den Brink is een succesvolle blinde musicus en ambassadeur van braille bladmuziek. Hij weet hoe belangrijk het is om zelf muziek te kunnen lezen en analyseren.
 • voelbare tekening van logo Olympische Winterspelen 2022. Rechtsboven de QRcode.
  Voelbaar logo Olympische Winterspelen 2022
  In februari 2022 organiseert China de Olympische Winterspelen. Reden om kenmerkende beelden als het logo en de Olympische ringen voelbaar te maken voor blinde en slechtziende sportliefhebbers.
 • ondergronds metrostation in Amsterdam
  Voelbare plattegrond Amsterdams metronetwerk
  Dedicon maakte een voelbare netwerkkaart voor mensen met een visuele beperking in opdracht van de Vervoerregio Amsterdam. "Het maakt zelfstandig reizen mogelijk voor mensen met een visuele beperking, maar zijn ook makkelijk te begrijpen voor mensen zonder beperking.”
 • stemcoach Bastienne zit met Wilbert in een opnamestudio
  Stemcoaches aan het woord
  Bij Dedicon gaan we voor zeer hoge kwaliteit audio van onze gesproken boeken, kranten en tijdschriften. Daarom hebben we stemcoaches in dienst die onze vrijwillige voorlezers begeleiden. Marja en Bastienne vertellen hoe mooi het vak van stemcoach is.
 • Replica van de verzetskrant in braille
  Verzetsmuseum verzilvert RAAK Stimuleringsprijs
  In 2018 was het Verzetsmuseum Amsterdam de gelukkige winnaar van de RAAK Stimuleringsprijs. Een deel van de prijs is nu verzilverd; het Verzetsmuseum gaf aan Dedicon de opdracht om een replica van de eerste editie van de braille verzetskrant te maken.