16 artikelen

 • kinderhand met potlood op een testblad
  Toegankelijke doorstroomtoetsen
  Ook blinde en slechtziende leerlingen in groep 8 moeten de doorstroomtoets kunnen maken. Het is echter niet altijd even vanzelfsprekend dat toetsen ook voor deze groep kinderen toegankelijk zijn. Daarom past Dedicon toetsen en examens aan. Zo ook de jaarlijkse doorstroomtoetsen.
 • leerlingen doen examen in een gymzaal
  Examens en toetsen
  Dedicon maakt toetsen en examens in aangepaste vorm voor mensen met een leesbeperking. Zo zijn er bijvoorbeeld examens in braille, in gesproken vorm en als digitaal bestand. En soms zijn ook didactische aanpassingen nodig.
 • stapel boeken in verschillende kleuren
  100.000 educatieve titels
  Dedicon produceert jaarlijks duizenden titels in aangepaste voor het onderwijs. Inmiddels telt de collectie bijna 100.000 titels. Goed voor een leven lang leren.
 • Een jongen zit aan een tafel in een klaslokaal en leest een brailleboek. Quote: 'Ik weet nu hoe emoticons er in het echt uit zien!'
  Op de tast leren en studeren
  Voor blinde leerlingen ontwikkelde Dedicon een speciale serie voelbare tekeningen: Op de Tast. De tekeningen zijn per thema gebundeld.
 • Close-up van een maatbeker met gele substantie, vastgehouden door een laborante (foto: Bee Nauralles)
  Scheikunde studeren met een visuele beperking
  Een bèta studie kiezen als je slechtziend bent? Dedicon ontwikkelde 50 scheikundige structuurformules, zodat blinden toch scheikunde kunnen studeren.
 • drie schoolkinderen werken op laptops. Op de achtergrond een groot beeldscherm.
  'Zonder dyslexiebestanden wordt school heel lastig'
  Dedicon ontving een gulle donatie voor het maken van extra dyslexiebestanden. Hoe waardevol deze gift is en wat de dyslexiebestanden voor hen betekenen bevestigen Anneke en Elianne, beide moeder van middelbare scholieren met dyslexie.
 • Een opengeslagen schoolboek, met de vergrote versie ernaast
  Schoolboeken in groot formaat
  Dedicon maakt vergrotingen van schoolboeken. De geprinte boeken hebben weliswaar een groot formaat, maar dat betekent niet per se dat leerlingen extra veel in hun rugzak moeten meesjouwen.
 • Twan Driessen staat lachend buiten in de tuin van zijn huis
  “Naar een reguliere school als je blind bent? Doen!”
  Twan Driessen (17) is blind en slaagde voor zijn vwo diploma. Hij vertelt over zijn ervaringen op de middelbare school. Over obstakels, uitdagingen, aangepaste schoolboeken en toetsen en examens.
 • voelbare tekening van vulkaan en vulkaanuitbarsting (dwarsdoorsnede)
  Voelbare tekeningen voor het onderwijs
  De vraag naar voelbare tekeningen voor blinde of slechtziende mensen neemt ieder jaar weer toe. Vooral voor het onderwijs zetten we veel visuele informatie om in voelbare vorm. En we leveren didactische aanpassingen van schoolopdrachten.
 • Een haspel ligt op de grond met snoeren die eruit steken
  BLOG: Haspeltje
  Willem heeft dyslexie en werd op school gepest. Totdat hij de LEX app kreeg. Daarmee ging hij voortaan met plezier naar school en was de held van de klas.
 • leerkracht leest samen met een kind in een boek
  Zorgcoördinator, heb jij alle aangepaste leermiddelen in vizier?
  Hoe maak je als zorgcoördinator passend onderwijs mogelijk voor blinde en slechtziende leerlingen? Of voor leerlingen met dyslexie? Op de hoogte zijn van alle mogelijkheden is hierbij essentieel. Bijvoorbeeld aangepaste school- en studieboeken.
 • tekening van twee eilandjes in zee
  Een inclusief bordspel
  Dedicon heeft een inclusief bordspel ontwikkeld dat ook geschikt is voor blinde en slechtziende kinderen. Het is voorzien van braille, het spelbord is in reliëf en heeft goed voelbare pionnen.
 • tienerjongen maakt huiswerk en krijgt daarbij begeleiding
  Dyslexie en school
  Dyslexie betekent veelal moeite met lezen, schrijven en spellen. Dedicon levert school- en studieboeken in aangepaste vorm voor leerlingen met dyslexie. Zo is er een collectie van bijna 9.000 dyslexiebestanden, hebben we de voorlees-app LEX ontwikkeld en met de YOLEO leesgame kunnen leerlingen met dyslexie de nodige leeskilometers maken.
 • jongen met koptelefoon bekijkt een video op een laptop in de klas
  Audiodescriptie in het onderwijs zinvol?
  Is het toepassen van audiodescriptie bij educatieve video's zinvol? Draagt audiodescriptie bij aan betere schoolprestaties? Dedicon zocht het uit!
 • vogel op een tak in de boom
  Een vogel heeft geen billen
  Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Dat geldt ook voor blinde en slechtziende leerlingen. Een voelbare tekening helpt bij het vormen van een mentale representatie van iets. Bij conceptvorming. Dorine in 't Veld schreef er een blog over.
 • leerlingen in de klas werken met een laptop
  EPUB in de klas
  Dedicon maakt digitale, toegankelijke schoolboeken. Ook schoolboeken in het toegankelijke EPUB-formaat. Alle meest voorkomende leesvormen in één bestand komen hierin samen. Leerlingen kunnen lesmateriaal beluisteren, bekijken en voelen.